Slovenija 12.11.2020 12:29

Prirodoslovni muzej v selitvi na Metelkovo prepoznava možno rešitev

Ljubljana, 12. novembra - Prirodoslovni muzej Slovenije na prostorsko stisko opozarja desetletja. Da bi bila Metelkova 6 možna rešitev, ni novost, direktorici Bredi Činč Juhant pa je bila na oktobrskem sestanku pri ministru za kulturo prvič zagotovljena ustrezna kvadratura. Če bi Metelkova 6 zagotavljala trajne varne prostore za zbirke, se direktorici "tudi to zdi rešitev".

Ljubljana. Prirodoslovni muzej Slovenije. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prirodoslovni muzej Slovenije.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V Prirodoslovnem muzeju Slovenije na to, da nujno in čimprej potrebujejo rešitev za prostorsko stisko, opozarjajo že več desetletji. Kljub temu muzeju še vedno ni zagotovljeno trajno varno hranjenje muzealij, ki so trenutno razpršene po več lokacijah, med drugim tudi v najeti skladiščni hali BTC. Kot so že leta 2017 opozorili v muzejskem svetu na podlagi ugotovitev pristojnega inšpektorata, pa nobena od lokacij ne dosega minimalnih kriterijev za hranjenje kulturne dediščine.

"Na prostorsko stisko so opozarjali že moji predhodniki; muzej nanjo opozarja že več desetletij, kolikor so stare tudi prve rešitve z novogradnjo v Biološkem središču," je za STA poudarila Breda Činč Juhant. Gradnjo nove stavbe tudi ministrstvo za kulturo sicer že skoraj tri desetletja omenja kot prioriteto.

"Sama na prostorsko stisko opozarjam, odkar sem direktorica - od leta 2002 - ko je tudi inšpektor za kulturno dediščino ugotovil, da je 'nujna preselitev vsega gradiva v ustrezne prostore na eni lokaciji'," je zapisala Breda Činč Juhant. Ob tem poudarja, da zamisel o tem, da bi bila Metelkova 6 tudi možna rešitev, ni nova. "Res pa mi je bila v obliki, da bi tudi po kvadraturi lahko bila rešitev za Prirodoslovni muzej Slovenije, predstavljena na sestanku pri ministru 21. oktobra," je dejala.

Glede na zagotovilo glede kvadrature po izvedeni obnovi in glede na možnost, da se na Metelkovi 6 prej zagotovi trajne varne prostore za hranjenje naravoslovnih zbirk, se direktorici "tudi to zdi rešitev". Sredstva za obnovo v proračunu so sicer predvidena šele v letu 2023. Idejni načrti, kako zagotoviti ustrezno kvadraturo na Metelkovi, ji sicer še niso bili predstavljeni, zato jih ne more komentirati. Ker je investicijo v Biološkem središču vodilo ministrstvo za kulturo, domneva, da so preverili njihove potrebe in jih prilagodili za objekt na Metelkovi.

Naravoslovja je v slovenskem muzealstvu premalo. Večina državnih muzejev ima na razpolago več kot eno stavbo v prestolnici, še poudarja Breda Činč Juhant, ki je zato glede novogradnje v Biološkem središču prepričana, "da je smiselno, da v viziji razvoja ostaja za namene našega muzeja".

Kot je še zapisala direktorica muzeja, ki je v času svojega vodenja s stisko seznanila vse ministre, pristojne za kulturo, je leta 2017 problematiko potrdil Nacionalni svet za kulturo, na razmere v naravoslovnem muzealstvu pa javno opozarja tudi stroka.

Položaj muzeja je leta 2018 obravnavala tudi komisija za kulturo, znanost, šolstvo in šport državnega sveta. Na pristojna ministrstva, vlado in DZ je tedaj pozvala, da zagotovijo ustrezna sredstva za ureditev prostorskih razmer muzeja in s tem preprečijo propadanje naravoslovnih zbirk oz. omogočijo kakovostno hranjenje in varovanje naravoslovne dediščine. Reševanje prostorske problematike ima podporo Urada predsednika RS in Skupnosti muzejev Slovenije, je še zapisala Breda Činč Juhant.

Ministrstvo za kulturo je po navedbah državne sekretarke Ignacije Fridl Jarc 16. oktobra nevladnikom, ki delujejo v Metelkovi 6, poslalo dopis, v katerem jih je pozvalo k izselitvi do konca januarja 2021. Kot razloge so na ministrstvu navedli dotrajanost stavbe in prepotrebno prenovo. Poziv ministrstva je sprožil več odzivov, mnogi so se postavili v bran nevladnikom.

Zamisel, da naj bi prostore namenili Prirodoslovnemu muzeju, sta minister za kulturo Vasko Simoniti in državna sekretarka sicer prvič javno predstavila na seji odbora DZ za kulturo, ki je bila 5. novembra. Na tej seji so člani odbora sprejeli tudi sklep koalicije, s katerim so pozvali ministrstvo za kulturo in vlado, naj vsem upravičenim najemnikom in uporabnikom Metelkove 6 v sodelovanju z vsemi deležniki v Ljubljani koordinirata zagotovitev nadomestnih prostorov do 1. junija 2021.