Slovenija 12.11.2020 11:29

Društvo režiserjev se bo Štiglica spomnilo s spletnim programom za mlade

Ljubljana, 12. novembra - Društvo režiserjev Slovenije bo danes, ob 101. obletnici rojstva Franceta Štiglica, pripravilo programom, ki bo v prvi vrsti namenjenim mladim. Vsi dogodki, ki bodo, kot so prepričani v društvu, zanimivi tudi za odraslo občinstvo, bodo brezplačno na voljo na spletu. Obeta se pogovor o dokumentarnem filmu, spletna delavnica in filmski večer.

Ljubljana. Slovenski filmski režiser France Štiglic (1919-1993). Foto: Slovenski filmski center Arhiv Slovenski filmski center

Ljubljana.
Slovenski filmski režiser France Štiglic (1919-1993).
Foto: Slovenski filmski center
Arhiv Slovenski filmski center

Kot so zapisali v društvu režiserjev, se bodo režiserju in utemeljitelju profesionalnih standardov na področju slovenske produktivne kinematografije poklonili v njegovem slogu: delovno, visoko profesionalno in združevalno.

Kot so spomnili, se je Štiglic kot režiser podpisal pod 15 celovečernih filmov, v svoji 40-letni karieri pa je bil med drugim tudi predsednik Društva slovenskih filmskih delavcev, direktor Viba filma, minister za kulturo, pa tudi profesor in dekan na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. V želji, da poklica režiser in scenarist v Sloveniji ne bi izumrla, so program prilagodili za mlade, stare med 14 in 18 let, saj se ravno v tej starosti odločajo za poklicno pot, so pojasnili v društvu.

Program bo popoldne uvedla spletna delavnica pod vodstvom Marka Cafnika Občutenje virtualnega sveta. Kot piše v programu, občutenje virtualnega sveta z VR očali in druge t.i. imenovane potopitvene vsebine razširjajo kinematografsko doživetje ter dajejo gledalcem možnost izkusiti povsem nove dimenzije stvarnosti. Na delavnici bo poleg same tehnologije mogoče spoznati tudi globlje razsežnosti in potenciale navidezne, nadgrajene in mešane resničnosti.

Delavnici bo sledil pogovor o dokumentarnem filmu Biti človek s kamero, loviti zgodbe sveta. O vprašanjih, kam zasukati kamero, kako iz sveta izluščiti zgodbe in o njih pripovedovati v filmskem jeziku, se bo Vid Hajnšek pogovarjal s priznanimi slovenskimi dokumentarnimi ustvarjalci Nino Blažin, Haidy Kancler in Sinišo Gačićem.

Program bo sklenil filmski večer Od blizu na daljavo, na katerem bodo prikazali Gačićev celovečerni dokumentarec Boj za. Film bosta s sprotnimi komentarji pospremila režiser in moderatorka Varja Močnik, je razbrati iz programa.

Vse povezave na spletne dogodke so na voljo na spletni strani Društva režiserjev Slovenije, ki letos praznuje 15-letnico delovanja.

Štigličev dan poteka v okviru Slovenskega tedna filma, ki pod okriljem Slovenskega filmskega centra (SFC) poteka v tednu okrog Štigličevega rojstnega dne. Zaradi aktualne epidemiološke situacije drugi Slovenski teden filma letos v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov poteka preko spleta. Slogan letošnje spletne izdaje Slovenskega tedna filma je Mislimo film, podprimo film!, osrednja tema pa je slovenski mladinski filmi nekoč in danes.

Iz SFC so sporočili, da ima Ljubljana od danes tudi formalno Trg Franceta Štiglica. Kot so pojasnili, so že ob lanski 100. obletnici režiserjeva rojstva na Mestno občino Ljubljana naslovil pobudo za poimenovanje trga po Štiglicu. Ljubljanski svetniki so nato konec maja odločili, da se bo po njem imenoval trg nad parkirno hišo Kozolec II, med Kersnikovo in Dvoržakovo ulico.

Slavnostno odprtje trga je bilo načrtovano ravno ob današnji obletnici, vendar ga zaradi epidemije covida-19 ni bilo mogoče izpeljati.