Svet 13.11.2020 5:30

V Tallinnu se začenja filmski festival Black Nights

Tallinn, 13. novembra - V estonski prestolnici Tallinnu se danes v hibridni obliki začenja 24. mednarodni filmski festival z angleškim naslovom Black Nights Film Festival. V tekmovalni program festivala A kategorije se je s še 24 filmi uvrstil tudi celovečerec scenarista in režiserja Miroslava Mandića Sanremo, ki bo svetovno premiero doživel prihodnjo soboto.

Estonija, Tallinn. Glavno mesto in glavno morsko pristanišče Estonije - Tallinn. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Estonija, Tallinn.
Glavno mesto in glavno morsko pristanišče Estonije - Tallinn.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival, v katerega fokusu je letos nemška filmska umetnost, bo drevi odprl nemški film Oskarja Roehlerja Enfant Terrible, sicer pa se bo do 29. novembra zvrstilo 172 celovečercev, 28 kratkih filmov in 13 serij. Festivalsko občinstvo si bo filme lahko ogledalo v kinodvoranah in na spletu.

Na festivalu bo sicer 33 filmov doživelo svetovno, 29 mednarodno, devet pa evropsko premiero. Obenem bodo ponudili tudi program za otroke in mladino, ki bo ponudil 44 celovečercev ter 166 kratkih in 123 animiranih filmov, piše na spletni strani festivala.

V glavnem tekmovalnem programu bo tudi Mandićev film Sanremo s protagonista Brunom in Dušo, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja.

Režiser je o svojem četrtem celovečernem filmu dejal, da se v njem sprašuje, ali čustva lahko premagajo bolezen. "Zanima me nenavadna atmosfera doma za starejše, ki niha med poetičnostjo in nekim višjim spoznanjem, povezanim s starostjo in otroškostjo, ki se človeku vrača v obdobju, ko sam ne more več skrbeti zase," je povedal.

V filmu igrajo Sandi Pavlin, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek.

Direktor fotografije je Peter Zeitlinger, montažer Andrej Nagode, scenografa Dušan Milavec in Barbara Kapelj, kostumografka Polonca Valentinčič, oblikovalka maske Anita Ferčak, oblikovalec zvoka je Francesco Morosini. Avtor glasbe je Darko Rundek.

Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje, koproducenta sta italijanski Incipit Film ter RTV Slovenija. Film je nastal s finančno podporo SFC in s podporo Studia Viba film ter filmske komisije Furlanije-Julijske krajine, regionalnega avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine in italijanskega ministrstva za kulturo.