Svet 13.11.2020 5:00

Ameriška igralka Whoopi Goldberg dopolnila 65 let

Los Angeles, 13. novembra - Ameriška igralka, televizijska voditeljica, komičarka in pisateljica Whoopi Goldberg danes praznuje 65 let. Prepoznavna je po vlogah v filmih Barva škrlata in Nune pojejo, nastopila pa je tudi v TV seriji Zvezdne steze: Naslednja generacija. Njeno edinstveno ime prihaja iz šaljivega pripomočka za spuščanje vetrov whoopee cushion.

Whoopi Goldberg, s pravim imenom Caryn Elaine Johnson, se je rodila 13. novembra 1955 v New Yorku. Odraščala je na Manhattnu, kjer je kariero začela z manjšimi vlogami. Mednarodno prepoznavnost si je zagotovila z glavno vlogo v filmu Barva škrlata iz leta 1985 v režiji Stevena Spielberga.

V svoji karieri je zaigrala v številnih celovečercih, med njimi v Vlomilcu iz leta 1987, Telefonu iz leta 1988, Jumpin' Jack Flash iz leta 1986 ter v glasbeni komediji Nune pojejo iz leta 1992. Vlogo nune je zaradi velikega uspeha prvega filma odigrala še enkrat leto kasneje, filma pa sta ji zagotovila mesto med igralkami z najvišjim zaslužkom tistega časa.

Na njeno ljubezen do znanstvenofantastične serije Zvezdne steze je močno vplivala temnopolta igralka Nichelle Nichols, ki je v seriji igrala vlogo Nyote Uhure. Whoopi Goldberg je kasneje nastopila v televizijski seriji Zvezdne steze: Naslednja generacija producenta Gena Roddenberryja, ki je bila na sporedu med letoma 1987 in 1994.

Je tudi vokalistka in tekstopiska, politična aktivistka, pisateljica in voditeljica pogovornih oddaj. Je ena redkih zvezdnikov, ki je dobila v roke televizijsko nagrado emmy, glasbeno nagrado grammy, gledališko nagrado tony, za vlogo v filmu Barva škrlata pa je prejela tudi oskarja. Prejela je tudi britansko filmsko nagrado bafta in dva zlata globusa. Za nagrade emmy je bila nominirana kar 27-krat, slavila je dvakrat.

Leta 2006 je v intervjuju za The New York Times razkrila, da ime Whoopi prihaja iz šaljivega pripomočka za spuščanje vetrov whoopee cushion. "Ko nastopaš na odru, nimaš časa, da bi šel na stranišče in zaprl vrata. Če te torej malce napenja, moraš to spustiti ven. Ljudje so mi pravili, da sem kot whoopee cushion, in od tod moje ime," je dejala.

Od leta 2007 je ena izmed moderatork pogovorne oddaje The View. Kot voditeljica in komičarka je znana po svoji neposrednosti in kontroverznih komentarjih, ki so nemalokrat poželi neodobravanje javnosti, med njimi tisti, glede rasizma Mela Gibsona in posilstev v Hollywoodu.

Oktobra je v oddaji The Late Late Show with James Corden potrdila, da so v teku pogovori o tretjih pojočih nunah. Nadaljevanje preteklih uspešnic pri Disneyju sicer napovedujejo že več let.