Svet 14.11.2020 6:00

Na festivalu Castellinaria v Švici tudi kratka slovenska filma

Bern, 14. novembra - Na 33. festivalu mladinskega in otroškega filma Castellinaria v švicarski Bellinzoni, ki se začenja danes, sta se v tekmovalni program med 15 kratkih filmov uvrstila tudi dva slovenska. To sta film scenaristke in režiserke Sare Kern z naslovom Zbogom, Vesna ter študentski film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad režiserja Matjaža Jamnika.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival Castellinaria, ki bo vse do 28. novembra, bo v 33. izdaji prvič potekal na daljavo. Švicarski festival je namenjen mlademu občinstvu, ki ga sestavljajo mladi iz osnovnih in srednjih šol, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Film Zbogom, Vesna, ki je imel svetovno premiero na letošnjem filmskem festivalu v Sarajevu, pripoveduje o desetletni Niki, ki mora po smrti mame v svoji razdrobljeni družini prevzeti vlogo odraslega, da bi zbližala problematično sestro in odtujenega očeta. V glavnih vlogah nastopata Pauline Aleynik in Emily Milledge. Producent filma, nastalega z avstralski koproducenti, je Rok Biček.

Na letošnjem Festivalu slovenskega filma je film prejel vesno za najbolj izvirno avdio-vizualno delo, žirija pa je v obrazložitvi med drugim zapisala, da lahko "pripoved vidimo kot bežen preblisk ali pa dramo z odprtim koncem, v obeh primerih je film kljub kratki dolžini žirijo prepričal do te mere, da bi mu ob nekoliko drugačnih pravilih zlahka podelili tudi kakšno nagrado v celovečernih kategorijah. Nagrada za najbolj izvirno delo naj predstavlja vzpodbudo za nadaljnjo nadgradnjo obetajočega pripovednega univerzuma, ki ga režiserka gradi v svojih kratkih filmih".

Nihče ni rekel, da te moram imeti rad je prvi slovenski študentski kratki igrani film, ki je bil izbran v uradno sekcijo filmskega festivala v Cannesu, Cinefondation. Film so letos izjemoma prikazali na tridnevnem festivalu, ki je potekal v živo med 27. in 29. oktobrom.

Film podaja zgodbo o Aleksandru, poslovno uspešnem moškem, ki se nekega dne pripelje po 11-letnega sina Jana, da bi ga odpeljal v glasbeno šolo. Jan očeta ne čaka pred blokom, temveč se še tušira, umazan od nogometa. Aleksandru se zelo mudi, Jan pa nikakor noče v glasbeno šolo.

V filmu igrajo Jernej Gašperin, Lea Mihevc, Tina Vrbnjak in Tin Vulovič. Scenarij sta napisala Matjaž Jamnik in Gaja Naja Rojec. Film se je lani uvrstil v tekmovalni študijski program 22. Festivala slovenskega filma, na letošnjem mednarodnem festivalu kratkega filma v Ljubljani - FeKK pa je prejel posebno omembo žirije. Ta je v obrazložitvi zapisala: "Režiser nam je uspel prikazati dobro razdelan svet in povedati vse prek majhnih interakcij med liki, pri tem pa se je dotaknil tabu teme tega, da nisi zmožen ljubiti svoje družine."

Film je nastal na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, producentka je Nina Robnik. Koproducent je RTV Slovenija. Oba filma sta nastala s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.