Slovenija 15.11.2020 9:00

Pri Mladinski knjigi prevodni novosti in ljubljanski spomini Miroslava Košute

Ljubljana, 15. novembra - Med prevodnimi novosti Mladinske knjige je z umorom obarvan roman Vrni se pome Heidi Perks, bivši zdravnik Adam Kay pa je v knjigi Sveta noč, zgaran na moč popisal zdravstvene nezgode. Miroslav Košuta je napisal spomine o življenju v Ljubljani Na zmajevih krilih: Ljubljanski mozaik.

Trst. Pesnik Miroslav Košuta. Foto: Stanko Gruden/STA

Trst.
Pesnik Miroslav Košuta.
Foto: Stanko Gruden/STA

Pesnik, dramatik in prevajalec Miroslav Košuta tudi v 85. letu starosti ne miruje in pri Mladinski knjigi je izšlo pričevanje o 13-letnem obdobju njegovega življenja v Ljubljani z naslovom Na zmajevih krilih. Košuta je ob 80. rojstnem dnevu pred štirimi leti izdal avtobiografijo Mornar na kozi in takrat je "iskreno mislil, da spominjanju postavlja piko".

A, kot je zapisal za STA, da sta ga k nadaljevanju mornarjeve zgodbe nagovarjali Nela Malečkar in Marta Verginella. Avtor je posebno zahvalo namenil zdravnikom Kliničnega centra, ki so mu pozdravili srce, da še zmeraj bije. "Upam, da ne bo nikakršnih zamer: kar je pisano, sem zapisal z ljubeznijo," je dodal Košuta.

Pri Mladinski knjigi so izdali tudi kriminalko Vrni se pome Heidi Perks v prevodu Katarine Jerin. Glavna junakinja Stella Harvey se ob novici o najdenem truplu na vrtu svojega nekdanjega doma vrne v kraj svojega otroštva trdno odločena, da odkrije ozadje umora izpred 25 let. Žrtev je namreč umrla prav tedaj, ko se je Stellina družina zelo na hitro in na videz brez razloga preselila z otoka. Mala otoška skupnost, ki jo novica o najdenem truplu vznemiri, Stelle ne sprejme odprtih rok. Zdi se, da nekoč prijazni ljudje varujejo temačne skrivnosti.

Praznično pa je že razpoložen britanski pisatelj in scenarist Adam Kay, čigar zdravniški dnevnik Tole bo bolelo je tudi na slovenskih knjižnih policah. V dnevniških zapisih Sveta noč, zgaran na moč, ki jih je prevedla Barbara Krevel, pisatelj nadaljuje z novimi odmerki duhovitih prigod.

(Ne)sreča nikoli ne počiva, niti za praznike ne, in tako kot vsem zdravnikom se je tudi Kayu v času vseh prazničnih dežurstev nabralo veliko "zgod in nezgod". Humorno je popisal tudi tiste, ki niso bile najbolj prijetne. Knjiga je po navedbah Mladinske knjige pisateljeva duhovita in srčna zahvala vsem, ki ob petkih in svetkih skrbijo za zdravje ljudi.