Slovenija 16.11.2020 8:00

Dnevi slovenske muzikologije letos preko spleta

Ljubljana, 16. novembra - Letošnji, 4. Dnevi slovenske muzikologije, ki se začenjajo danes, bodo ponudili dvodnevni mednarodni muzikološki simpozij na temo V iskanju popolne harmonije: Tartinijeva glasba in glasbena teorija v lokalnem in evropskem okviru, v sklopu katerega bosta tudi spletni koncert in radijska oddaja. Zaradi veljavnih omejitev bodo potekali na spletu.

Nemčija, Hamburg. Notni zapis, note, glasba, akordi. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Hamburg.
Notni zapis, note, glasba, akordi.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

V današnjim dopoldanskem delu, ki se sicer pričenja ob 9. uri, organizatorji izpostavljajo predavanje Sergia Duranteja na temo Premisleki o Tartiniju, njegovi glasbi in osebnosti, v popoldanskem pa predavanje Pierpaola Polzonettija z naslovom Bach, Tartini in njun krog.

Zvečer bo na vrsti spletni koncert Tartinijeva glasba po Evropi Neapelj - Benetke - London - Amsterdam - Koebenhavn - Uppsala, ki ga bo v ciklu Harmonia concertans - Stara glasba na Novem trgu izvedel Ansambel musica cubicularis.

Kot so zapisali v Slovenskem muzikološkem društvu, je leta 1737 Tartini poročal prijatelju, znanemu glasbenemu teoretiku Martiniju: "Letos imam devet učencev in to me bo spravilo čisto ob pamet, saj sem bil že s štirimi ali petimi najbolj zmeden človek na svetu. Prihajajo ali, bolje rečeno, prišli so brez predhodne najave in od zelo daleč, tako da jih ne morem poslati domov."

Najslavnejši Pirančan je kot violinski virtuoz in pedagog pritegnil učence iz vse Evrope in si prislužil naziv "maestro narodov". Tudi njegova glasba se je ohranila v neštetih evropskih arhivih. Ansambel musica cubicularis bo izvedel dva redko slišana koncerta za flavto, dve triosonati in solistično sonato iz rokopisov in tiskov v Italiji, Angliji, Nizozemski, Danski in Švedski. Spletni prenos bo na naslovu https://hc.zrc-sazu.si.

Iz torkovega programa pa organizatorji izpostavljajo predstavitev in okroglo mizo Giuseppe Tartini, Lettere e documenti: Nova izdaja in prevodi ter priložnostno radijsko oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi: Robovi izročila. Neposredni spletni prenos bo na https://www.rtvslo.si/radio/vzivo/ra1.

Simpozij bo zaradi mednarodne udeležbe potekal v angleščini. Spremljati ga bo mogoče v neposrednem prenosu na Facebook strani društva: https://www.facebook.com/slomd ali preko konferenčnega sistema Zoom.