Slovenija 16.11.2020 12:13

Frankfurt po Frankfurtu se predstavlja na spletu

Ljubljana, 16. novembra - Mladinska knjiga je danes v svoji spletni knjigarni emka odprla 34. prodajno razstavo Frankfurt po Frankfurtu. Osrednja tema letošnje razstave je pomen branja. Do 28. novembra je na ogled več kot 5000 najboljših tujih knjig minulega leta z različnih strokovnih področij ter v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del, so sporočili iz založbe.

Ljubljana. Knjige, literatura. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, literatura.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Letošnji Frankfurtski sejem je bil pretežno digitalen in tudi največja razstava tujih knjig v Sloveniji zaradi zaprtja vseh knjigarn poteka preko spleta. Tako kot v preteklih letih so tudi v središču 34. Frankfurta po Frankfurtu knjige s področja družboslovja, naravoslovja, humanistike in umetnosti ter odmevnejša leposlovna dela, ki so zaznamovala preteklo leto.

Na Frankfurtu po Frankfurtu je tokrat zastopanih 250 svetovno znanih založnikov iz Velike Britanije, ZDA, Italije, Nemčije, Francije, Španije, Rusije, Hrvaške in Srbije, razstavljenih pa je več kot 5000 del.

Osrednja tema prodajne razstave je pomen branja. Naslov, povzet po uspešnici Mihe Kovača Berem, da se poberem, je v koronačasu še posebej aktualen, menijo pri Mladinski knjigi. Kovač med desetimi temeljnimi razlogi za branje navaja, da je branje "okno v svet, od koder vidiš tudi domov", prav tako po Kovaču tisti, ki bere, pozna več besed in zato lahko razmišlja o več rečeh.

Na prodajni razstavi, v sklopu katere je knjige mogoče kupiti s popustom, so predstavljeni nagrajenci in finalisti najpomembnejših mednarodnih in evropskih literarnih nagrad. Med njimi so denimo roman z angleškim naslovom The Nickel Boys avtorja Colsona Whitheada, ki je prejel Pulitzerjevo nagrado, lani z bookerjem nagrajeni Girl, Woman, Other Bernardine Evaristo ter več drugih za bookerja nominiranih romanov, pa tudi z britansko nagrado za leposlovje, ki jo podpisujejo izključno pisateljice (Women's Prize for Fiction), ovenčani Hamnet Maggie O'Farell.

Največ razstavljenih priročnikov je s področja kulinarike, turistike, osebne rasti in duhovnosti, zdravja in športa, med strokovnimi deli pa je največ knjig vrhunskih mednarodnih strokovnjakov s področja naravoslovja in družboslovja. Pri Mladinski knjigi zagotavljajo, da je izbira velika tudi za tiste, ki jih zanima umetnost (slikarstvo, oblikovanje, arhitektura, film, fotografija).