Svet 17.11.2020 9:21

Letošnja nagrada Cervantes španskemu pesniku Franciscu Brinesu

Madrid, 17. novembra - Letošnji prejemnik Cervantesove nagrade je 88-letni španski pesnik Francisco Brines, ki velja za enega najpomembnejših španskih pesnikov druge polovice minulega stoletja. Brinesova poezija po besedah španskega ministra za kulturo Joseja Manuela Rodrigueza Uribesa prehaja od oprijemljivega pa vse do metafizičnega in duhovnega.

Brinesove pesmi vedno stremijo k lepoti in nesmrtnosti, je besede španskega ministra za kulturo povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Cervantesova nagrada velja za najpomembnejšo literarno nagrado v špansko govorečem svetu. Vredna je 125.000 evrov.

Nagrado podeljuje špansko ministrstvo za kulturo od leta 1976. Običajno jo dodeli enkrat španskemu in drugič latinskoameriškemu književniku, vendar pa je zadnja leta to nenapisano pravilo večkrat kršilo. Lani je nagrado prejela katalonski pesnik Joan Margarit, prej pa dve leti zapored latinskoameriška avtorja: nikaragovski literat Sergio Ramirez in urugvajska pesnica Ida Vitale.

Brinesu, najbolj znanemu po pesniški zbirki Jesen vrtnic, bodo nagrado predvidoma izročili 23. aprila, na obletnico smrti enega največjih španskih mojstrov pisane besede Miguela de Cervantesa, avtorja Don Kihota, po katerem je nagrada imenovana.

Pesnik se lahko pohvali tudi z literarno nagrado španske vlade, ki jo je prejel leta 1999. To je druga najpomembnejša tovrstna nagrada v Španiji, takoj za Cervantesovo nagrado.