Svet 18.11.2020 6:00

Literarno nagrado Goncourt bodo podelili konec novembra

Pariz, 18. novembra - Priznana francoska akademija Goncourt, ki si je po uvedbi novih omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Franciji pridržala pravico, da preloži podelitev istoimenske literarne nagrade, se je sedaj odločila nagrado Goncourt podeliti 30. novembra, piše nemška tiskovna agencije dpa.

Ljubljana. Branje, listanje, knjige. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Branje, listanje, knjige.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Kot piše na spletni strani akademije, naj bi ta datum omogočil, da bo lahko nagrajena knjiga pravočasno dostavljena v knjigarne, ki naj bi vrata ponovno odprle 1. decembra.

Prvotno za 10. november napovedano slovesnost s podelitvijo nagrade je Akademija Goncourt v znak protesta proti zaprtju knjigarn v sklopu omejitev za preprečevanje širjenja covida-19 odpovedala konec oktobra.

Da bi zajezila drugi val epidemije covida-19, je namreč Francija s 30. oktobrom znova uvedla karanteno po vsej državi. Delujoče so ostale le pomembne gospodarske panoge, medtem ko so knjigarne morale zapreti svoja vrata, kar je sprožilo proteste založnikov in sindikatov knjigarnarjev, strogi ukrepi pa naj bi veljali do 1. decembra.

Nagrado Goncourt podeljujejo od leta 1903. Dobitnik prejme simboličnih deset evrov, vendar se z nagrado predvsem poveča prodaja nagrajenega dela.