Slovenija 19.11.2020 8:00

Slikar Sergej Kapus praznuje 70 let

Ljubljana, 19. novembra - Slikar Sergej Kapus je dopolnil 70 let. Slikar, teoretik in predavatelj je letos prejel najvišje nacionalno priznanje za likovno umetnost - Jakopičevo nagrado, lani pa so mu podelili nagrado Ivane Kobilce. Kot piše v utemeljitvi slednje, je s svojim slikarskim in teoretičnim delom bistveno zaznamoval slovensko umetnost zadnjih štirih desetletij.

Leta 1950 rojeni Kapus je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na oddelku za umetnostno zgodovino in sociologijo. Razstavljati je začel leta 1975. Je tudi avtor teoretičnih in kritičnih spisov o modernem slikarstvu. Leta 1991 je v ljubljanski Moderni galeriji organiziral razstavo Podoba in snov, leta 1998 je Moderna galerija izdala njegovo monografijo o slikarju Jožefu Petkovšku, leto zatem je v Narodni galeriji v Ljubljani pripravil razstavo Jožef Petkovšek - Podvojene slike.

Leta 2001 ga je Univerza v Ljubljani habilitirala za docenta za slikarstvo, leta 2010 je postal izredni profesor. Leta 2002 je imel veliko retrospektivno razstavo v Moderni galeriji. Med letoma 1992 in 2005 je o moderni umetnosti predaval na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, od leta 2005 pa predava na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Lani mu je Društvo likovnih umetnikov Ljubljana za življenjsko delo podelilo nagrado Ivane Kobilce. Kot piše v utemeljitvi, Kapus že od zgodnjih 70. let minulega stoletja ustvarja izredno konsistenten slikarski opus, ki analitično pristopa k slikovnemu polju in v njem odpira prostorske in časovne paradokse, ki ozaveščajo netransparentnost in enigmatičnost vizualnosti. Pozneje je ustvaril še izredno zanimive podobe, ki so soočile slikarske poteze z digitalnimi podobami Marsove površine in pri tem zastavile relevantna vprašanja o statusu slikarstva v postdigitalni dobi.

Ob svojem slikarskem delu pa Kapus ves čas ostaja tudi mislec in teoretik. Pomembni so njegovi teoretski teksti o slikarstvu, esenca njegovega razmišljanja o časovni komponenti slikarstva pa je bila nedavno predstavljena v zborniku Futur anterieur, so še zapisali v Društvu likovnih umetnikov Ljubljana.

V obrazložitvi Jakopičeve nagrade za življenjsko delo, ki jo je prejel letos, pa je zapisano, da je Kapus že leta 1973 postavil svoje temeljno načelo, idejo problematizacije vidnega. Raziskave njegovih izmuzljivih odnosov kasneje njegove slike uvrščajo v diskurz o postmedijskem slikarstvu.