Slovenija 19.11.2020 10:00

Spletna razstava Southwind E1 dokumentira pot po reki Mississippi

Ljubljana, 19. novembra - GalerijaGallery organizira odprtje spletne razstave Maxima Berthoua in Marka Požlepa z naslovom Southwind E1. Umetnika sta po reki Mississippi potovala s šestmetrskim parnikom na lopatasta kolesa, želela pa sta raziskati in doživeti sodobno ameriško družbo ob tej mitološki reki. Razstavo bodo spremljale objave kratkih zgodb o popotovanju.

Berthou in Požlep sta se 2. septembra 2019 s parnikom odpravila na raziskovalno popotovanje po reki Mississippi, ki sta ga zaključila 20. oktobra 2019. Southwind E1, ki sledi metodologiji in kronologiji raziskovalno-akcijskega projekta, se poglablja v osebne izkušnje in v mehanizme transkripcije, nesorazmerja in produkcije umetniškega projekta, so navedli v galeriji.

Na pot sta odrinila zgolj mesec dni po šest mesecev trajajočih poplavah, ki so bile, kot so povedali lokalni prebivalci, najhujše in najdaljše od leta 1993. Številna mesta ob nabrežju zgornjega Mississippija je odneslo; pristanišča so opustošena in uničena, infrastruktura ob toku reke je zapuščena. Lokalno prebivalstvo se sooča tudi z izrazito revščino, ki so jo povzročile poplave in trenutne gospodarske razmere, obenem jih pestijo zdravstvene težave zaradi industrijskega onesnaževanja. Rasna neenakost je tu del vsakdanjega življenja, predvsem v manjših mestih in krajih z manjšim deležem ljudi z visoko izobrazbo.

Reko Mississippi sta si Berthou in Požlep izbrala, ker je nekakšno "telo naroda", subjekt, ki je zaradi svoje kolonialne zgodovine in gospodarskega pomena odlična študija primera današnjih ZDA. Ta najpomembnejša trgovska plovna pot v državi, dolga 3730 kilometrov, prečka deset zveznih držav: Minnesoto, Louisiano, Wisconsin, Illinois, Kentucky, Tennessee, Mississippi, Iowo, Missouri in Arkansas.

Projekt je še vedno v nastajanju, tako da bo spletno dogajanje prek GalerijaGallery izkoriščeno kot mesec in pol dni trajajoča pisateljska rezidenca, ki jo bosta avtorja uporabila za dokumentacijo enako trajajoče poti po reki Mississippi. Sveže objave na spletu v obliki kratkih zgodb bodo sledile vsake tri dni.

Umetniška praksa Marka Požlepa, rojenega leta 1981, pogosto vključuje (po)potovanja, ki so dolgotrajna performativna oziroma vzdržljivostna umetnost in obenem umetnina. Gre za intenzivno postopkovno raziskovanje, ki želi razkriti napetost med politiko in poetiko, dejanji posameznika in njegovo nemočjo. Potovanje ni oris ali metafora - je izkušnja in prečkanje pravih krajev.

Umetniško ustvarjanje v Franciji leta 1981 rojenega Maxima Berthouja temelji na kinematografskih esejih, ki nastajajo na podlagi performativnih dejanj. Njegovo delo se umešča v praktičen raziskovalni okvir, pri katerem se umetnost preslika na znanstveno podlago.

Southwind E1 je prvi projekt, ki so ga pri galeriji v celoti zasnovali za splet. Otvoritveni dogodek bo ob 20. uri potekal prek Zooma in na spletni strani galerije.