Slovenija 21.11.2020 9:00

Na zadnjem festivalu dramske pisave Vzkrik osem video interpretacij

Ljubljana, 21. novembra - Kljub epidemiološkim razmeram festival dramske pisave Vzkrik še zmeraj vztraja in se letos v svoji četrti, po sili razmer tudi zadnji, ediciji iz Mestnega gledališča ljubljanskega seli na splet, so zapisali pri KUD Krik. Drevi bodo predstavili video interpretacije besedil osmih dramskih avtorjev in osmih mladih režiserjev ter spremljevalni program.

Štiridnevni festival, ki bi se moral zgoditi marca, bo tokrat strnjen v en celovečeren dogodek, ki se bo začel ob 21. uri na Facebook strani Društva KUD Krik in Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL). Dogodek bo obeleževal štiri leta delovanja festivala Vzkrik ter ponudil vpogled v možnosti za naprej.

"Čeprav nas žalosti, da se moramo posloviti od ravno uveljavljajočega se festivala, ki skrbi za pomemben in podhranjen del gledališke umetnosti, si želimo z zadnjim festivalom izboriti tudi zadnji prostor za sodobno slovensko dramatiko," so navedli pri KUD Krik. Spletni format festivala bo predstavljal eksperiment potencialne virtualne živosti dramatike in odprl prostor za raziskovanje novih uprizoritvenih modelov, ki pritičejo trenutnim okoliščinam.

V režiji osmih gledaliških režiserjev Žive Bizovičar, Žige Hrena, Brine Klampfer, Eve Kokalj, Mojce Madon, Luke Marcena, Nine Ramšak in Aljoše Živadinova Zupančiča si bodo zainteresirani lahko ogledali virtualne video interpretacije besedil osmih dramskih avtorjev: Varje Hrvatin, Brine Klampfer, Nike Korenjak, Gašparja Mariniča, Tjaše Mislej, Jerneja Potočana, Petra Rezmana in Suzane Tratnik.

Ta celovečerna dramska besedila so nastala leta 2019 na delavnicah dramske pisave Vzkrik pod mentorstvom večkrat nagrajene dramatičarke Simone Semenič ter gostujočih mentorjev, režiserja Mareta Bulca in dramaturginje ter pripovedovalke Ane Duše. V spletni ediciji festivala jih bodo predstavili pod tehničnim vodstvom Vida Merlaka in živem povezovanju igralcev Tamare Avguštin in Staneta Tomazina.

Znotraj vmesnega spremljevalnega teoretskega programa bodo pripravili pogovore z gledališkimi in literarnimi strokovnjaki, ki bodo ponudili uvid v potenciale razvoja in uprizarjanja sodobne slovenske dramatike. Problematizirali bodo polje zvočnih in radijskih potencialov izvedbe dramskih besedil, spletnega in tiskanega objavljanja dramatike, njene digitalne in virtualne prihodnosti ter predvsem možnosti in prostora za njeno uprizarjanje.

Spletni festivalski ediciji se bodo pridružili urednika spletne platforme ArsLitera Aljaž Krivec in Anja Radaljac, urednik revije Adept Jaka Smerkolj Simoneti, urednica igranega radijskega programa ARS Vilma Štritof, dramaturg, teatrolog in profesor Blaž Lukan ter dramaturginja in urednica MGL knjižnice Petra Pogorevc.

Z dogodkom bodo tako še zadnjič skupaj vzkriknili: "Ker nas ne boste uprizarjali, se ne bomo sami," so navedli pri KUD Krik.