Slovenija 20.11.2020 8:00

Ob Dnevu splošnih knjižnic nagrade najboljšim projektom knjižnic

Ljubljana, 20. novembra - Z Dnevom splošnih knjižnic in podelitvijo nagrad za najboljše projekte knjižnicam se danes sklepa Teden splošnih knjižnic. Letos je potekal pod motom Moja knjižnica povezuje, saj knjižnice že dolgo niso več le tradicionalne izposojevalnice knjižničnega gradiva, ampak mnogo več - socialna in kulturna središče krajev.

Južna Afrika, Johannesburg. Knjižnica, knjige. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Južna Afrika, Johannesburg.
Knjižnica, knjige.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je v izjavi ob Tednu splošnih knjižnic dejala državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc, je družinska knjižnica tista, ki poskrbi za prvi stik z lepo podobo in prijazno besedo, "toda takoj zatem so splošne knjižnice, kjer se ta ljubezen nadaljuje". "To je naslednja zelo pomembna postaja v odnosu do knjige slehernega med nami," je poudarila v izjavi, objavljeni na spletni strani ministrstva.

Splošne knjižnice so po njenih beseda tiste, ki sleherni državljanki in državljanu omogočajo stik tako z izvirnim slovenskim leposlovjem kot s strokovno literaturo. Zato je ta teden in današnji dan splošnih knjižnic še posebej veličasten, "morda še prav posebej v trenutku, ko so pravzaprav zaprte vse druge kulturne inštitucije, ko smo veseli, da smo uspeli doseči, da knjižnice ostajajo odprte," je izpostavila.

"Zato vzemite knjige v svoje roke, obiščite splošne knjižnice, odkritje, kaj vse v dvanajstmilijonskem gradivu, ki ga imajo, skrivajo in spoznajte tudi vso njihovo drugo delovanje tudi v digitalnem okolju in na spletu," je povabila in dodala: "Posebej v teh trenutkih velja zahvala vsem tistim uslužbencem, ki v knjižnicah skrbijo, da kljub virusni situaciji naš stik s knjigo v tem trenutku ni zamrl."

V Združenju splošnih knjižnic pa so ob prazniku knjižnic izpostavili, da splošne knjižnice že dolgo niso več le tradicionalne izposojevalnice knjižničnega gradiva, ampak so s svojim raznolikim in razvojno naravnanim delovanjem informacijska in neformalna izobraževalna središča, osrednje občinske kulturne institucije in osrednja krajevna središča branja. Dodali so, da tudi v tem nenavadnem času ostajajo na različne načine v stiku s svojimi uporabniki, nekatere so pri tem še posebej inovativne.

Združenje splošnih knjižnic je letos nagradilo tri projekte, ki se odzivajo na trenutne razmere. Knjižnica Šmarje pri Jelšah je nagrajena za projekt #OstaniDoma v stiku s knjižnico. Kot so zapisali v združenju, so se v Knjižnici Šmarje pri Jelšah izjemno hitro in učinkovito odzvali na potrebe uporabnikov v času prvega vala epidemije spomladi, ko je bilo ravno to okolje najbolj prizadeto. Tako so prispevali h kvaliteti življenja prebivalcev v času največje stiske.

Knjižnica Medvode je nagrajena za projekt Okno v svet - zagotavljanje dostopnosti knjižničnih storitev v kriznih razmerah. V Knjižnici Medvode so ostali z uporabniki v težkih trenutkih izolacije v spomladanskem valu epidemije in kot otok stabilnosti, normalnosti in solidarnosti ustrezno odgovorili na njihove potrebe in stiske. Vzpostavili so izjemno dobro sodelovanje s Civilno zaščito in z lokalno televizijo.

Valvasorjeva Knjižnica Krško, Knjižnica Brežice, Knjižnica Laško in Knjižnica Sevnica pa nagrado prejmejo za projekt Posavska potujoča knjižnica. Projekt svojo odličnost izkazuje s stališča povezovanja knjižnic in ustvarjanja novih partnerstev in je zgled dobre prakse povezovanja ter sodelovanja desetih partnerjev pri vzpostavitvi potujoče knjižnice za zaokroženo območje Posavja. Namen sodelovanja je bil s potujočo knjižnico zagotoviti enake možnosti za dostop do knjižničnega gradiva, informacij in storitev vsem prebivalcem območja, piše v utemeljitvi nagrade.