Slovenija 3.12.2020 8:00

Začenja se Decembrski sejem ilustracije na spletu

Ljubljana, 3. decembra - Decembrski sejem ilustracije, ki so ga v minulih letih gostili v Galeriji Vodnikove domačije, se letos zaradi epidemioloških razmer seli na splet. Tako bo v svoji šesti izdaji od danes pa vse do 29. decembra na spletu ponudil nabor del 35 ilustratorjev starejše in mlajše generacije. Na ogled in naprodaj bodo tako printi kot originali.

Ljubljana. Decembrski sejem ilustracije. Foto: Sabina Lavrič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Decembrski sejem ilustracije.
Foto: Sabina Lavrič/STA
Arhiv STA

Kot so spomnili organizatorji, so vsako leto decembra na ogled in v nakup ponudili najboljše, kar trenutno ponuja slovenska ilustracija, od del častitljivih starost ilustracije pa vse do tistih, ki se v polju ilustracije šele uveljavljajo. Sejem je vsako leto privabil več kot 4000 obiskovalcev. Letos pa upajo, da bo sejem ilustracije, ki je skozi leta odprl pomemben prostor za promocijo in prodajo ilustracij ter povezoval ustvarjalce, uspel tudi na spletu. Na javni poziv za letošnjo izdajo se je prijavilo 86 avtoric in avtorjev, v sejem so vključili tretjino.

Na spletnem sejmu bodo tako svoja dela predstavile ilustratorke Marta Bartolj, Tina Dobrajc, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Zala Kalan, Maja Kastelic, Anka Kočevar, Maša Kozjek, Manca Krošelj, Polona Lovšin, Ana Maraž, Teja Milavec, Eva Mlinar, Mojca Novak, Maja Poljanc, Andreja Peklar, Tereza Prepadnik, Tinka Volarič, Huiqin Wang, Meta Wraber in Ana Zavadlav ter ilustratorji Nenad Cizl, Zvonko Čoh, Dejan Kralj, Marjan Manček, Matija Medved, Jernej Myint, Silvan Omerzu, Arjan Pregl in Peter Škerl.

Obenem bodo na sejmu na voljo tudi ilustracije iz knjige Nepozabne, ki združuje portrete petdesetih nepozabnih Slovenk, ki jih je ustvarilo deset likovnih umetnic: Bojana Dimitrovski, Tina Dobrajc, Samira Kentrić, Tanja Komadina, Polona Lovšin, Huiqin Wang, Andreja Peklar, Sabina Šinko, Helena Tahir in Ana Zavadlav.

Organizatorji spletnega sejma, ki bo ponudil tudi izbor knjig, ki so jih ilustrirali slovenski avtorji in avtorice, so pripravili tudi spremljevalni program. Tako bo v nedeljo dopoldne prek Zooma potekala delavnica Prosim, nariši mi backa! z ilustratorko Anko Kočevar. Teden dni pozneje bodo otrokom pripovedovali in jih animirali pripovedovalka Špela Frlic, ilustratorka Ana Zavadlav in animator Timon Leder. V nedeljo, 20. decembra, pa se obeta dopoldne z Boštjanom Gorencem Pižamo, ki bo pripravil "izbor pravljic in pesmic iz svoje ustvarjalne malhe s poudarkom na božičnih in novoletnih biksarijah", so še sporočili iz Vodnikove domačije.