Slovenija 20.11.2020 12:38

Začenja se tokrat spletni festival računalniške umetnosti MFRU

Maribor, 20. novembra - Mladinski kulturni center Maribor že četrt stoletja pripravlja Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU). Letošnja izvedba, ki se začenja danes, bo zaradi epidemioloških razmer skoraj v celoti potekala preko spleta. Festival je sicer od svojega začetka v Sloveniji in širše opravil pionirsko delo na področju umetnosti novih medijev.

Programska vodja festivala Tjaša Pogačar je letos pripravila osrednji kuriran program z naslovom Infrastrukturni kompleks: predrugačena Zemlja, ki se osredotoča na infrastrukturne aspekte odnosa med računalniškimi tehnologijami in planetarnimi ekologijami.

Na spletni strani festivala bodo obiskovalci lahko spremljali in raziskovali program dogodkov, ki ga bodo izvajali vse do sredine decembra in v sklopu katerega bo mogoče spoznavati prakse mednarodnih umetnikov in umetnic ter njihove raznolike projekte.

Spletne dogodke, ki bodo udeležence popeljali v virtualni svet infrastrukturnega kompleksa, bosta z današnjim večernim avdio-vizualnim performansom odprla DJ final form in Liara T'Soni. V ponedeljek bodo nadaljevali s spletnim predavanjem atenskega arhitekta in geografa Georgea Papamattheakisa, ki se osredotoča na deskriptivne modele planetarnega mehanizma zaznavanja in obdelave podatkov, ki so postali nepogrešljiv del razumevanja okolja.

V sredo bodo v vitrini nekdanje Modne hiše na Partizanski cesti razstavili projekt Marka Peljhana Makrolab, dan pozneje pa se znova selijo na splet, kjer bosta Špela Petrič in Miha Turšič skozi projekt becoming.eco(logical) predstavila, kako je oblika in količina človeških tokov ogljika tako zelo neznačilna za obstoječi zemeljski sistem, da s tem tvori novo geosfero - antroposfero.

Festival se bo nadaljeval 30. novembra, ko bo Lukaš Likavčan skupaj z Anežko Horovo, Františkom Feketejem in Danielom Burdo predstavil kolaborativni projekt Planet, cona, mreža, ki se osredotoča na politike infrastruktur in je nastal kot rezultat akademskih diskusij ter raziskav na praški filmski fakulteti (FAMU).

Prvi sklop spletnih dogodkov, povezanih z osrednjim kuriranim programom, bodo 2. decembra sklenili s kolektivom Geocinema, ki raziskuje možnosti "planetarne" ideje filma. Ogledati si bo mogoče njihov film z naslovom Izdelovanje Zemelj, ki je sestavljen iz podob površja našega planeta, ki so jih ustvarili posamezniki z različnimi tehnologijami.

Organizatorji MFRU običajno, vključno s predfestivalskimi in pofestivalskimi dogodki, skupaj pripravijo okoli 60 dogodkov, kot so intermedijske razstave, javne instalacije, video in audio performansi, delavnice, predavanja ter okrogle mize, na katerih predstavljajo domače in tuje intermedijske umetnike.