Svet 23.11.2020 6:00

V Pulju bodo decembra organizirali knjižni sejem

Zagreb/Pulj, 23. novembra - V skladu s protiepidemiološkimi ukrepi bodo med 5. in 13. decembrom organizirali 26. prireditev Sa(n)jam knjige, so potrdili organizatorji enega največjih knjižnih sejmov na Hrvaškem. Osrednji del sejma bo letos potekal v prostorih arheološkega muzeja v Pulju, v katerem so obiskovalcem zagotovili knjige po sejemskih cenah.

Hrvaška, Zagreb. Knjige, knjižni sejem, prodajalna, trgovina, nakupovanje, potrošništvo. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Knjige, knjižni sejem, prodajalna, trgovina, nakupovanje, potrošništvo.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Ob neizogibnem Zajtrku z avtorjem bodo v ospredju 26. izdaje sejma pesništvo, premierni program Novi obrazi Pulja ter sodelovanje s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) iz Zagreba, so napovedali na spletni strani prireditve Sa(n)jam knjige.

Izpostavili so, da je epidemija bolezni covid-19 vplivala na letošnjo organizacijo sejma, na katerem ne bo gostov iz drugih držav. Obenem pa bodo nekatere sejemske programe preselili na več lokacij, tudi na odprtem, kar je, kot so navedli, navdušilo ljubitelje knjige v Pulju.

Vsak festivalski dan bodo začeli s svojim najbolj priljubljenim dogodkom, Zajtrkom z avtorjem v Galeriji Cvajner. Občinstvu se bodo tako med drugimi predstavili dobitnica hrvaške nagrade Vladimir Nazor za življenjsko delo v letu 2019 na področju književnosti Andriana Škunca, pisatelja Olja Savičević Ivančević in Sinan Gudžević ter režiserja Boris Miljković in Ivica Buljan.

V programu Novi obrazi Pulja bodo nastopili tako že uveljavljeni avtorji kot tudi novi pisatelji, ki še nikoli niso nastopili na puljskem sejmu knjig. Letos se bodo med drugimi predstavili Ivana Bodrožić, Magdalena Blažević, Darko Cvijetić in Ena Katarina Haler.

Prvo sejemsko sodelovanje z zagrebškim HNK bodo obeležili igralci največje hrvaške gledališke hiše, ki bodo nastopili na različnih lokacijah v mestnem jedru z interpretacijo stihov svetovno znanih, a tudi domačih avtorjev, denimo Wislawe Szymborske, Czeslawa Milosza, Vladimirja Visockega in Srečka Kosovela, so še objavili na spletni strani sejma.

V muzejsko-galerijskem prostoru Sveta srca v okviru puljskega arheološkega muzeja bodo razstavljavci, ki bodo ponujali knjige s popusti tudi do 70 odstotkov, so še napovedali organizatorji.

Letošnjo prireditev bodo končali 13. decembra z razglasitvijo dobitnikov festivalskih nagrad. Določene sejemske dogodke bo možno spremljati tudi v neposrednem video prenosu na Facebook strani festivala ter na video zidovih v mestu, ki so jih postavili, da bi zagotovili varnost obiskovalcev v času epidemije.