Slovenija 22.11.2020 10:00

Prešernovo gledališče in Layerjeva hiša dogodke selita na splet in ulice

Kranj, 22. novembra - Epidemiološka situacija kulturne ustanove sili v prilagoditev delovanja in selitev dogodkov v virtualni svet. Tako tudi dve izmed ključnih kranjskih kulturnih ustanov Layerjeva hiša in Prešernovo gledališče publiko z različnimi vsebinami vabita, naj se jima pridruži na spletu. Umetnost pa ljudem približujejo tudi ulične razstave.

Kranj. Prešernovo gledališče Kranj. Foto: Zlatko Midžić/STA Arhiv STA

Kranj.
Prešernovo gledališče Kranj.
Foto: Zlatko Midžić/STA
Arhiv STA

Kranj. Layerjeva hiša. Foto: Zlatko Midžić/STA Arhiv STA

Kranj.
Layerjeva hiša.
Foto: Zlatko Midžić/STA
Arhiv STA

"Življenje vseh nas poteka drugače, kot je pred marcem letos, zato se nam v Layerjevi hiši zdi še posebej pomembno ustvarjati vsebine, za katere si želimo, da bi ljudem dobro dele," sporočajo iz Layerjeve hiše.

Na svojem Youtube kanalu so objavili posnetke dveh koncertov Dvocikla, in sicer koncerta Rouge-ah in Kikimore ter Zvezdane Novaković in Ane Duša. Na spletu bo 27. novembra potekala tudi predstavitev zbornika z naslovom Zgodba o KLG, zadnji letošnji koncert Dvocikla pa bo na ogled 11. decembra.

Layerjeva hiša je v Kranju pripravila tudi več uličnih razstav. V Mergentalerjevi ulični galeriji so odprli fotografsko razstavo Paralelni svetovi avtorice Bernarde Conič, v galeriji Na mestu pred kranjsko mestno knjižnico pa razstavo s fotografskimi podobami Savskega otoka.

Poleg tega so na več lokacijah v mestu pripravili razstavo plakatov Umetnost na čakanju. Ta predstavlja serije del različnih umetnikov, ki so v teh časih želeli pokazati svojo umetnost, a jim je epidemija vzela prostor za razstavljanje.

"Ker umetnost vedno išče nove poti, je v globinah strahu, žalosti, negotovosti, mogoče pa tudi upora, našla željo po premagovanju ovir in s tem nov medij. Mesto bo spremenila v galerijo," so pojasnili v Layerjevi hiši. Kot so dodali, tako umetniki na čakanju predstavljajo svoje delo na mestih, ki so ljudem blizu.

"Ustvarjalnost teži k temu, da je videna, in tudi v novih časih je našla pot, da vam, na edini način, ki ostane, prinese pozitivno dojemanje situacije, razmislek, pobeg ali pa le nasmeh, rdečico na licih. Tokrat na ulici," so izpostavili organizatorji. Razstave bodo delili tudi v foto in video obliki, saj se zavedajo, da je dandanes Kranj za marsikoga dlje kot v resnici.

Tudi Prešernovo gledališče Kranj v tem času ostaja povezano s publiko preko spleta. Na svojem spletnem kanalu Youtube so odprli dostop do 22 arhivskih predstav, pripravili pa bodo tudi dva spletna projekta.

Oktobra so pričeli s študijem predstave Srečko Kosovel KONS: Novi dobi, katere dramsko predlogo sta ustvarila Katarina Morano in Žiga Divjak, ki je tudi režiser predstave. Da bi vsaj del Kosovelove poezije lahko delili z javnostjo, pa se je porodila ideja za spletni projekt.

V prihodnjih dneh se tako začenja Čas za poezijo: Kosovel, v okviru katerega bodo igralci kranjskega gledališkega ansambla Vesna Jevnikar, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek in Borut Veselko interpretirali svoje najljubše pesmi Srečka Kosovela.

Prav tako v gledališču niso pozabili na otroke, ki jih v običajnih časih razveseljujejo s sobotnimi matinejami. "Da bi jim vsaj malo popestrili dolge jesenske večere, jim bomo krajšali čas s čudovito zakladnico slovenskih ljudskih pravljic," so napovedali v gledališču. Prešerne pravljice za kratek čas, ki jih bodo brali kranjski igralci, bodo na spletnih kanalih gledališča na sporedu vsako soboto in nedeljo zvečer.