Svet 24.11.2020 5:00

V prihajajoči knjigi zbranih 27 dnevnikov Alana Rickmana

Edinburgh, 24. novembra - Jeseni leta 2022 bo izšla knjiga The Diaries of Alan Rickman (Dnevniki Alana Rickmana), v kateri bo zbranih 27 zvezkov, ki jih je s prosto roko napisal pokojni britanski igralec. Pisal jih je vse do svoje smrti, z namenom, da bi jih nekoč objavil. Vsebujejo več kot 25 let misli o njegovi karieri in življenju, navaja britanski The Guardian.

Ljubljana. Knjige, knjižne police. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, knjižne police.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Vseh 27 dnevnikov z "duhovitimi, opravljivimi in popolnoma iskrenimi" mislimi, ki jih je Rickman začel zapisovati v 90. letih minulega stoletja, bo urejenih v eno samo knjigo, pravice za katero je pridobila škotska založba Canongate.

Igralsko kariero je Rickman začel v gledališču. Bil je član Kraljevega Shakespearovega gledališča (Royal Shakespeare Company), mednarodno prepoznavnost pa je dosegel z upodabljanjem malopridnežev: leta 1988 z vlogo kriminalca Hansa Gruberja, nasprotnika Bruca Willisa v akcijskem filmu Umri pokončno, leta 1991 je igral nottinghamskega šerifa v Robinu Hoodu: Princu tatov Kevina Reynoldsa, mladim pa je znan po vlogi zlobnega profesorja Robausa Rawsa, ki jo je odigral v vseh osmih filmih o Harryju Potterju.

Med drugim je zaigral v filmu Razsodnost in rahločutnost, ki ga je po istoimenskem romanu Jane Austin leta 1995 režiral Ang Lee, v romantični drami Pravzaprav ljubezen (2003) Richarda Curtisa, v Štoparskem vodniku po galaksiji (2005) Gartha Jenningsa, vloga Rasputina v istoimenski biografski TV drami Ulija Edla (1996) pa mu je prinesla zlati globus za najboljšega igralca v mini seriji oziroma televizijskem filmu. Vseskozi je pisal dnevnike, vse do svoje smrti leta 2016, ko je v starosti 69 let umrl za posledicami raka.

Dnevnike Alana Rickmana bo uredil urednik revije Scottish Review of Books Alan Taylor, ki je že uredil delo The Country Diaries, v katerem so bili zbrani pastoralni dnevniki Beatrix Potter, Dorothy Wordsworth, John Fowles in drugih.

Z izbiro urednika je bila zelo zadovoljna Rickmanova vdova Rima Horton, ki je bila z igralcem od leta 1965. "Dnevniki razkrivajo ne le igralca Alana Rickmana, ampak resničnega Alana - njegov smisel za humor, njegova bistra opažanja, njegovo obrt in predanost umetnosti," je dodala.

Taylor je za The Guardian dejal, da so Rickmanovi dnevniki med drugim netaktni in anekdotični ter ponujajo privlačno branje. V njih Rickman deli svoje misli o lastnem igranju in o igranju drugih ter "navdušene in neusmiljene" kritike gledaliških predstav, ki si jih je ogledal večkrat na teden. Zapisi ponujajo vpogled v njegov krog prijateljev, zanimanje za politiko in zgodbe z odrnega zakulisja ter snemanj filmov, med drugim z desetletja prizorišč snemanj Harryja Potterja.

Po oceni založbe Canongate, ki bo poskrbela za izdajo knjige po svetu, je Rickman pisal, kot da se pogovarja z bližnjim prijateljem. Za objavo v ZDA bo poskrbela založba Holt.