Slovenija 24.11.2020 10:09

Začenja se 7. edicija Slowindove pomladi

Ljubljana, 24. novembra - S koncertom Luke Juharta in Uroša Rojka se drevi začenja 7. Slowindova pomlad, ki se zaradi aktualnih razmer seli na splet. Poleg vrste mladih avtorjev, ki jih bodo predstavili na skupnem koncertu s Forumom nove glasbe, so tu še trije Slovenci, ki jim bodo namenjeni samostojni glasbeni večeri. Cikel se bo sklenil 15. decembra.

Najmlajši, Tobija Hudnik, je komaj stopil na skladateljsko pot, vendar je že opozoril nase. Nagrajenec Prešernovega sklada Luka Juhart je v zreli ustvarjalni dobi, a se izvajanju, komponiranju, poučevanju in promoviranju sodobne glasbe predaja z vnemo in energijo mladeniča. In končno - tu je še poklon večnemu mladeniču, nemirnemu vrelcu slovenskega modernizma, Primožu Ramovšu ob 99. obletnici rojstva, so zapisali v Glasbenem društvu Slowind.

Kot so še zapisali, je zaokrožena celota 20 jesenskih Slowindovih festivalov za njimi, vendar nova glasba na njihovih odrih živi dalje - v štirih pomladnih dogodkih in z novim ciklusom Forum nove glasbe, ki mu s skupnim koncertom simbolično predajajo plamenico.

Na drevišnjem koncertu s pričetkom ob 20. uri bosta svoje avtorske skladbe predstavila mednarodna uveljavljena solista in skladatelja Luka Juhart in Uroš Rojko.

Rojko je bil najprej klarinetist, nato se je preusmeril v skladanje, zdaj pa že dalj časa ponovno nastopa tudi kot klarinetist, interpret svojih in redkeje drugih del. Juhart je začel kot akordeonist, odigral je vrsto nove glasbe in se soočal z neštetimi idejami drugih skladateljev, preden se je odločil zapisati svoje. Začel je s skladbo za akordeon solo, a danes piše za najrazličnejše zasedbe. Oba sta vešča improvizacije, piše v programski knjižici festivala.

V sodelovanju s Forumom Nove glasbe bo 1. decembra na sporedu koncert, na katerem bodo nastopili Pihalni kvintet Slowind, Neofonia in študenti Studia za sodobno glasbo Akademije za glasbo v Ljubljani, dirigent bo Steven Loy. Pred koncertom bo pogovor s skladateljico Petro Strahovnik, ki je po naročilu Foruma za novo glasbo napisala delo Bistvo (Essence).

Tretji koncert 8. decembra bo ponudil krstno izvedbo dela Tobije Hudnika z naslovom locating.liminalities. V programski knjižnici so ga opisali: je "performance" za zvok, gib in luč ter je nastal po naročilu Festivala Slowind. Poleg Hudnika (klavir in orgle) bodo sodelovali Tisa Neža Herelc (vokal), Brina Kren (altovski saksofon), Lenart De Bock (tenorski saksofon), Luka Poljanec (tolkala), Oskar Longyka (viola in violina) ter Stella Ivšek (mapirana zvočno-reaktivna video projekcija).

Cikel bo 15. decembra sklenil koncert v spomin na Primoža Ramovša ob 99. obletnici rojstva. Nastopili bodo Pihalni kvintet Slowind, Una Košir (kljunaste flavte), Tomaž Sevšek (orgle) in Slovenski tolkalni projekt - SToP.

Koncerti bodo na ogled na spletni strani www.slowind.org in na FB strani https://www.facebook.com/SlowindQuintet/.