Svet 25.11.2020 6:00

V Veliki Britaniji prihodnje leto prvič na ogled Kopernikov portret

London, 25. novembra - V Narodni galeriji v Londonu bodo med marcem in junijem prihodnje leto razstavili sliko Astronom Kopernik ali Pogovori z Bogom poljskega slikarja Jana Matejka. Omenjena galerija bo s tem prvič prikazala delo tega poljskega umetnika. Portret iz 19. stoletja bo del brezplačne razstave, navaja britanski The Guardian.

Poljska, Varšava. Kip astronoma Nikolaja Kopernika. Foto: Aljoša Rehar/STA

Poljska, Varšava.
Kip astronoma Nikolaja Kopernika.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Matejko (1838-1893) zunaj rodne države sicer ni zelo znan, a ga po podatkih londonske Narodne galerije na Poljskem prepoznavajo za nacionalnega slikarja države. Cenjen je predvsem zaradi svojih velikih, a podrobnih upodobitev ključnih zgodovinskih dogodkov poljske zgodovine.

Mojstrovina Astronom Kopernik ali Pogovori z Bogom je naslikana na platnu v velikosti 225 krat 315 centimetrov in je portret poljskega astronoma Nikolaja Kopernika (1473-1543). Kopernik je v 16. stoletju spremenil razumevanje sončnega sistema, ko je prvič za starodavnimi Grki ugotovil, da je sonce - in ne zemlja - središče našega planetarnega prostora in da se zemlja vrti okoli njega.

Slika, ki prikazuje klečečega in prevzetega astronoma na strehi hiše v njegovem rodnem Fromborku, visi v senatni sobi Jagelonske univerze v Krakovu, ki jo redko zapusti. Kopernik naj bi se na sliki z Bogom pogovarjal o svojem odkritju. Iz Narodne galerije v Londonu so sporočili, da bodo portret razstavili kot del brezplačne razstave in tako Matejka predstavili Britancem.

Portret so razstavili v obdobju razprav o Kopernikovi narodnosti - lastili sta si ga tako Nemčija kot Poljska. Matejkov portret prikazuje nedvoumno poljskega Kopernika. Slika je postala simbol poljske kulturne identitete, sledilo pa ji je na tisoče reprodukcij, preden jo je pridobila univerza.

Slika bi morala biti na ogled že letos poleti, a je razstavo zamaknila pandemija covida-19. Portret, ki bo brezplačno na ogled med 25. marcem in 27. junijem 2021, bodo spremljala kopija knjige De Revolutionibus Orbium Coelestium (O gibanju nebesnih teles) iz leta 1543, v kateri je Kopernik zastavil svojo heliocentrično teorijo, in astronomska orodja, še navaja The Guardian.

Kot je pred časom poročala poljska tiskovna agencija PAP, je Matejko portret naslikal leta 1873 v počastitev 400-letnice Kopernikovega rojstva.