Slovenija 25.11.2020 8:52

Izšel zbornik o umetnosti Ptuja

Ptuj, 25. novembra - Izšel je zbornik Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož z naslovom Umetnost Ptuja in ptujski umetniki. Zbornik je plod širšega sodelovanja, saj so prispevke, ki prinašajo številna nova spoznanja o umetnosti in umetnikih mesta, poleg muzejskih sodelavcev napisali tudi poznavalci tematike in strokovnjaki iz sorodnih institucij.

Ptuj. Brv čez Dravo na Ptuju. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Ptuj.
Brv čez Dravo na Ptuju.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Po lanskem muzejskem zborniku, ki je bil posvečen 1950. obletnici Ptuja, so se v ptujskem muzeju letos ponovno odločili za tematsko obarvani zbornik. Zbornik, ki ga je uredil Martin Šteiner, njegov izid pa sta poleg muzeja sofinancirala ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ptuj, je zastavljen zelo široko, poudarek je na likovni umetnosti, prispevki pa so vezani na celotno ptujsko zgodovino in niso omejeni le na 20. stoletje, so zapisali v pokrajinskem muzeju.

Ptuj kot izjemno pomembno zgodovinsko mesto je samo po sebi mesto umetnosti in se ponaša z eminentno dediščino ter umetnostjo iz vseh zgodovinskih obdobij, naj gre za umetnost rimske arheološke dediščine, umetnost srednjega in novega veka ali sodobno umetnost, so zapisali k publikaciji.

Umetnost je na Ptuju prisotna od samih začetkov mesta in predstavlja tisti del, ki ima v mestu (najverjetneje) najdaljšo ustvarjalno tradicijo. Ptuj in širša okolica sta tradicionalno znana po umetnikih, ki so s svojim ustvarjanjem zaznamovali mesto, obogatili prebivalce s svojimi umetniškimi stvaritvami in tudi na ta način ponesli ime mesta v svet.

Ob tem so spomnili na razstavo v Salonu umetnosti na Ptuju iz leta 2016 z naslovom Ptujski umetniki 20. stoletja, pri čemer je izbor del ptujskih likovnih ustvarjalcev 20. stoletja potrdil in pričal o izjemnem likovnem potencialu umetnikov iz te sredine in njihovem bogatem, dragocenem ter pomembnem likovnem opusu.

Tiskani izvod zbornika je mogoče dvigniti na upravi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož vsak delavnik med 12. in 15. uro.