Slovenija 24.11.2020 13:55

MKC Maribor bo gostil evropsko prvenstvo v slam poeziji

Maribor, 24. novembra - Mladinski kulturni center (MKC) Maribor bo letos gostil Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji, ki bo zaradi izrednih razmer prvič v zgodovini potekalo v spletni obliki. Na tekmovanju se bodo pomerili slamovski pesniki in pesnice, ki po navedbah organizatorjev spadajo v sam vrh evropske uprizoritvene poezije.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Prvenstvo bo potekalo 4. in 5. decembra v spletni obliki s prenosom v živo na Facebook strani in Youtube kanalu MKC Maribor. Na dvodnevnem spletnem dogodku se bo v obliki video nastopov pomerilo 19 tekmovalk in tekmovalcev iz različnih evropskih držav.

Vsi so podrobneje predstavljeni na spletni strani prvenstva, zmagovalec oziroma zmagovalka pa bo prejel ali prejela pokal prvenstva, umetniško skulpturo Jožeta Šubica, letošnjega prejemnika nagrade Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) za življenjsko delo.

Slovenijo bo zastopala gledališka in radijska režiserka Eva Kokalj, ki se ukvarja s poezijo, videom, gledališčem in glasbo ter nastopa kot avtorica avdiovizualnih performansov.

Mednarodno žirijo prvenstva sestavljajo pesnica in slamerka Elena Prendjova iz Makedonije, pesnik in kritik Denis Škofič iz Slovenije ter pesnik in organizator slam dogodkov Mario Tomić iz Avstrije. En glas pa bo preko spletnega glasovanja prispevalo spletno občinstvo.

Kot izpostavljajo v MKC Maribor, je slamovska poezija že nekaj desetletij v tujini in zadnjih nekaj let tudi v Sloveniji zelo priljubljena oblika pesniškega izražanja. Izvira iz Chicaga, kjer je pesnik Marc Kelly Smith novembra 1984 zagnal prve tovrstne večere v džezovskem klubu Get me High, na katerih je bil cilj, da se poezija interpretira na čimbolj performativen način.

Iz ZDA se je ta oblika nastopanja razširila v Evropo in danes posebej živahno dogajanje beležijo Francija, Nemčija, Italija, Belgija, Španija, Avstrija in Češka. Slovenska mesta, v katerih zadnjih pet let redno potekajo slamovski nastopi in tekmovanja, so Kamnik, Ptuj, Celje, Ljubljana, Kranj in Maribor, poskusi organizacije prvih slamovskih dogodkov pa segajo 15 let nazaj.

Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji je prvič potekalo v Antwerpnu v Belgiji leta 2012, prvi zmagovalec je postal Španec Dani Orviz. Zadnja štiri leta na prvenstvu sodeluje tudi Slovenija s svojimi prvakinjami oziroma prvaki.

Maribor je bil v načrtu za organizacijo Evropskega prvenstva v slam poeziji 2020, a bo zaradi izrednih razmer, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, gostil prvake, ki so bili napovedani za tekmovanje v Milanu decembra lani. Omenjeno italijansko mesto bi moralo gostiti prvake leta 2019, a so prvenstvo najprej prestavili na marec 2020, nato pa ga odpovedali zaradi pandemije. "Zaradi pandemije so v letošnjem letu odpadli številni nacionalni predizbori za prvenstvo 2020, zato smo se odločili nastop omogočiti prvakom iz 2019, ki bi sicer popolnoma izgubili možnost potegovanja za naslov prvaka oz. prvakinje, čeprav so si pravico do nastopa že prislužili," so pojasnili v MKC Maribor.