Slovenija 24.11.2020 15:05

Mol oddala drugo prijavno knjigo za kandidaturo Ljubljane za EPK 2025

Ljubljana, 24. novembra - Mestna občina Ljubljana (Mol) je danes oddala drugo prijavno knjigo za kandidaturo Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025. Ljubljana kandidira za naziv EPK ob podpori 25 občin ljubljanske urbane regije. Za osrednjo temo kandidature si je delovna skupina izbrala solidarnost, za slogan pa Brez žice!, Wireless!, so sporočili z Mola.

Ljubljana. Panorama prestolnice Ljubljane, Ljubljanski grad. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Panorama prestolnice Ljubljane, Ljubljanski grad.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Program Ljubljana EPK 2025 obsega 104 projekte, zasnovane posebej za EPK 2025, najmanj tretjina programa pa bo izvedena v regiji zunaj ljubljanske mestne občine. Cilj programa je odgovoriti na izzive mesta prihodnosti, obenem pa je Ljubljana kot glavno mesto solidarna do regije in države, zato s programom "odločno odgovarja na kulturne izzive regije in države kot celote", so poudarili na Molu.

Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića je bila izbira teme solidarnosti "nekako naravna, saj je Ljubljana mesto solidarnosti, tovarištva in strpnosti, v katerem različni živimo skupaj in se med seboj spoštujemo", so njegove besede povzeli na Molu.

Po mnenju umetniške direktorice programa Ljubljana EPK 2025 Teje Reba pa je kandidatura Ljubljane dokaz, "da lahko s skupnimi močmi, z vsemi čudovitimi ljudmi, ki živijo v Ljubljani in ljubljanski urbani regiji, najdemo odgovore na izzive, ki jih je v teh težkih časih kar precej". Kandidaturo prepoznava kot "krik domišljije, žarek upanja in nasmeh prihodnosti."

Program postavlja nove temelje razvoja kulture, ki temelji na evropskih vrednotah in na povezovanju akterjev s področja kulture, varovanja okolja, izobraževanja, znanosti in sociale.

Slovensko mesto, ki bo ob nemškem mestu Chemnitz, ki je sicer pobrateno z Ljubljano, nosilo naziv EPK 2025, bo izborna komisija razglasila predvidoma 18. decembra, so še sporočili z Mola.