Slovenija 25.11.2020 15:34

Drugo prijavno knjigo za EPK 2025 oddala vsa štiri mesta

Ljubljana, 25. novembra - V drugi krog za naziv Evropska prestolnice kulture (EPK) 2025 so se uvrstile Ljubljana, Nova Gorica, Ptuj in Piran. Vse štiri občine so tudi oddale drugo prijavno knjigo na ministrstvu za kulturo. Slovensko mesto, ki bo ob nemškem mestu Chemnitz nosilo naziv EPK 2025, bo izborna komisija razglasila predvidoma 18. decembra.

Nova Gorica. Predstavitvijo kandidature Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Predstavitvijo kandidature Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Festival Ljubljana, Ljubljana, kultura, kulturna prireditev, opera. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Ljubljana, Ljubljana, kultura, kulturna prireditev, opera.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana za naziv EPK kandidira ob podpori 25 občin ljubljanske urbane regije. Za osrednjo temo kandidature si je delovna skupina izbrala solidarnost, za slogan pa Brez žice!, Wireless!.

Program Ljubljana EPK 2025 obsega 104 projekte, zasnovane posebej za EPK 2025, najmanj tretjina programa pa bo izvedena v regiji zunaj ljubljanske mestne občine. Cilj programa je odgovoriti na izzive mesta prihodnosti, obenem pa je Ljubljana kot glavno mesto solidarna do regije in države, zato s programom "odločno odgovarja na kulturne izzive regije in države kot celote", so ob oddaji druge prijavne knjige poudarili na Mestni občini Ljubljana.

Drugo prijavno knjigo je v torek osebno na ministrstvo za kulturo oddala tudi Ekipa GO!2025, ki pripravlja kandidaturo Nove Gorice z Gorico za EPK 2025. Kot je za STA povedala vodja kandidature Neda Rusjan Bric, je njihovo geslo Go! Borderless, Gremo! Brezmejno, njihov cilj pa je tudi urbanističen - biti kot eno mesto, čeprav z različnima kulturama.

Poudarila je, da sta obe Gorici že sicer izjemno povezani, s projektom EPK pa bi lahko dosegli še veliko več, kar se je izkazalo že tekom priprave kandidature. Na kulturnem področju je poznavanje še vedno majhno, saj "ne poznamo jezika drug drugega oz. ga vsaj ena stran ne pozna". Tako so pripravili čezmejne programe ter pri tem zajeli celotno regijo na obeh straneh meje. K sodelovanju so povabili umetnike iz svojega okolja, ki so ustvarili kariere po svetu, kot je denimo Marko Peljhan, kot enega glavnih investicijskih projektov v programu EPK pa je izpostavila Trg Evrope, ki povezuje Slovenijo in Italijo in ki naj bi v prihodnjih letih dobil novo podobo.

Na Ptuju so, kot so za STA pojasnili na ptujski občini, drugo prijavno knjigo oddali po pošti. Njihov cilj je bil zasnovati program, ki bo povezan z mestom in regijo, ki temelji na stoletjih zgodb in mitov.

Kot so še zapisali, bo program celovito in verodostojno izražal identiteto in ustvarjalnost Ptuja in regije, temeljil bo na sodobnih interpretacijah njihove bogate kulturne dediščine in vrhunskih umetniških vsebinah, povezovanju z evropsko kulturo, odprtosti za spremembe in visoki vključenosti prebivalcev. Njihovo umetniško vizijo uteleša slogan Ptuj, mesto tisočletnih preobrazb. V drugi prijavni knjigi so v okviru štirih programskih stebrov pripravili 24 kulturnih programov, načrtujejo tudi šest infrastrukturnih projektov.

Kandidaturo Piran-Pirano 4 Istria 2025, ki povezuje Piran, Izolo, Koper in Ankaran, so na ministrstvo za kulturo, kot so pojasnili za STA, prav tako oddali osebno. Slogan projekta Val sprememb pa, kot so zapisali, poziva k temu, da "s pomočjo umetnosti sprožijo pomemben val sprememb". "Z Valom sprememb bomo presegali stare dualizme pridobivanja in potrošnje ter predlagali nove načine dela, mišljenja in čutenja v zvezi z naravo, zaledjem, plovbo, dediščino in prihodnostjo turizma, sezonsko naravnanostjo in soljo," so dodali.

Po besedah vodje kandidaturnega procesa Martina Gamboz sodelujejo z več kot 50 kulturnimi ustanovami in zavodi, profesorji s področja kulturne znanosti in mednarodno uveljavljenimi strokovnjaki. Pridružilo se jim je več kot 45 držav, podpisali so več kot 500 namer o sodelovanju, na mednarodni natečaj Big picture, ki je v zaključni fazi, pa se je odzvalo več kot 20 mednarodnih kulturnih inštitucij.