Slovenija 27.11.2020 9:00

Priznanje revije Ekran 2020 za Petro Meterc

Ljubljana, 27. novembra - V Ekranu so naznanili prejemnico priznanja te revije, mlado kritičarko Petro Meterc. Svet revije ji je priznanje namenil "za prispevke, ki v natančnem in pronicljivem jeziku kritično izpostavljajo marginalizirane in prezrte filmske podobe Drugega", njeno delo pa odlikujeta pozornost in razumevanje političnega in estetskega v jeziku in podobi.

Ljubljana. Filmska kritičarka Petra Meterc. Foto: lastni arhiv

Ljubljana.
Filmska kritičarka Petra Meterc.
Foto: lastni arhiv

Delo Petre Meterc je "v kontekstu domačega filmsko-kritiškega polja izstopajoče, saj je ena redkih, ki svoj pogled obrača tudi drugam od dominantnih podob evropske in zahodne filmske produkcije". Zanima jo predvsem film neslišanih in nevidnih, prezrtih in odrinjenih teles. "Pri tem vzpostavlja kritično distanco tudi do jezika samega, ki je v svojem bistvu večkrat zatiralski, pa tudi do rabe jezika, ki lahko s površnostjo še dodatno izbriše tisto drugo, kar je že tako prezrto," je v imenu sveta revije Ekran zapisala Anja Banko.

Pisanje Petre Meterc je vedno tudi pronicljiva analiza filmskega teksta in odraža odlično strokovno poznavanje filmskega medija kot takega: "Prav diskurz, ki ga v svojem delu vzpostavlja, in teme, ki jih skozi izbrane filmske podobe naslavlja, so tiste, ki Petro Meterc postavljajo na posebno mesto. Kar je v njenem delu pomembno, je dialoškost, s katero svojo besedo odpira navzven, v poslušanju, sprejemanju in predstavljanju drugega, drugačnega." V svetu revije so sklenili, da kritika letošnje nagrajenke "ni zgolj diskurz estetike, temveč tudi politike - obvladovanje obojega pa je v teh časih nujno".

Petra Meterc je sicer diplomirana anglistka in polonistka, ki se s filmsko kritiko aktivno ukvarja od leta 2012, ko je postala redna sodelavka redakcije za kulturo in humanistične vede na Radiu Študent. Nato jo je zaneslo v druge medije in danes piše za različne kritiške in strokovne publikacije. Kot članica združenja Fipresci se v vlogi žirantke in kritičarke udeležuje festivalov po svetu, je pa tudi redna sodelavka Festivala migrantskega filma, deluje kot mentorica kritiških delavnic in moderatorka in sodeluje pri organizaciji drugih slovenskih festivalov, na primer Animateke.

Priznanje revije za film in televizijo Ekran je bilo ustanovljeno leta 2012 ob 50-letnici izhajanja revije z željo poudariti zasluge slovenskih filmskih publicistov in kritikov, ki s svojim delom prispevajo k dvigu filmske kulture v Sloveniji. Priznanje se - izmenično enkrat za življenjsko delo, drugič pa perspektivnemu mlademu kritiku ali kritičarki - vsako leto praviloma podeljuje v novembru, saj sta bila 11. novembra 1896 na ozemlju Slovenije prvič v slovenskem jeziku objavljena zapis in oglas o filmskih predstavah, so sporočili z Ekrana.

Po prvotnih načrtih naj bi priznanje letos podelili 3. novembra, a zaradi epidemije to ni bilo mogoče. Tako je prireditev prestavljena za nedoločen čas, nagrajenko pa so danes naznanili z objavo v reviji Ekran.

Prvo Ekranovo priznanje je za desetletja neutrudnih prizadevanj v filmski kritiki in publicistiki prejela filmska publicistka Rapa Šuklje, med drugim soustanoviteljica Ekrana in dolgoletna urednica radijske oddaje Gremo v kino. Za njo so nagrado prejeli Vili Vuk (2013), Gorazd Trušnovec (2014), Mirjana Borčič (2015), Matic Majcen (2016), Tone Rački (2017), Tina Poglajen (2018) in lani Marcel Štefančič, jr.