Slovenija 30.11.2020 5:00

Začenja se spletna izdaja 17. Animateke

Ljubljana, 30. novembra - Z otvoritveno projekcijo se bo drevi ob 20. uri začela spletna izdaja 17. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Festival bo v virtualni izvedbi ponudil sedem celovečernih filmov, med njimi tri dokumentarne, in 252 kratkih animiranih filmov, večina bo dostopna gledalcem po vsem svetu. Nagrajenci bodo znani v nedeljo.

Ljubljana. Programski direktor festivala Animateka Igor Prassel. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Programski direktor festivala Animateka Igor Prassel.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Ekipa Animateke je v korona situaciji našla izziv. Kot je zapisal programski direktor festivala Igor Prassel, se bodo potrudili, da bodo spletno festivalsko edicijo izvedli čim bolj izvirno in kar se da srčno možno. "Pripravljeni smo na ta eksperiment, globoko v sebi pa komaj čakamo na vrnitev v normalo," je dodal. Festivalski filmi bodo prikazani preko spletne platforme Eventive.

Tudi letos se bodo kratki animirani filmi potegovali za štiri festivalske nagrade; in sicer v glavnem tekmovalnem programu, v katerem bo prikazana tudi slovensko-italijanska koprodukcija Vojna besed ali spoštljiva tišina? v režiji Lea Černica, v programu Mladi talenti Evrope in v Slonovem tekmovalnem programu, svojega favorita pa bo izbralo tudi občinstvo.

V tekmovalno sekcijo Mladi talenti Evrope so sicer uvrščeni slovenski študentski filmi Pogovor brez konca v režiji Katarine Blažič, Narezano življenje Petra Bizjaka in The Sentinel Aneje Kumar, v Slonov tekmovalni program pa kratka filma Tako zraste: petelin Mihe Kalana in Jerneja Žmitka ter Elsie, ki ga podpisuje Larisa Nagode.

V sekciji Animirani dokumentarci bodo ponudili dva programa kratkih filmov ter tri celovečerne dokumentarne animirane filme, ki se dotikajo različnih družbeno-političnih tem. V naboru letošnjih celovečernih animiranih filmov pa bosta tudi prejemnik velike nagrade na festivalu animiranega filma v Ottawi Ubij to in zapusti to mesto režiserja Mariusza Wilczynskega in estonska animirana roadtrip bizarka za vse generacije Stari mlekar avtorjev Oskarja Lehemaaja in Mikka Mägija, ki jo gledalcem predstavljajo v sodelovanju s festivalom Kurja polt.

Poseben fokus bo letos namenjen hrvaškemu animiranemu filmu s programom Hrvaška na obisku, ki je nastal v sodelovanju s Hrvaškim avdiovizualnim centrom. Rezident letošnje izdaje, ki podpisuje tudi festivalski plakat, je multimedijski umetnik, stripar, animator in lutkar Andrej Štular, ki je tudi eden od članov glavne mednarodne žirije. V sklopu festivala bo preko spleta na ogled njegova razstava z naslovom 36 s, sicer pa bosta v programu še razstavi VR/360/Games in Animirane ženske.

Poleg tekmovalnih filmov bo Animateka tudi v 17. izdaji ponudila Svetovni jagodni izbor, v sodelovanju s festivalom Kinotrip pa že tretje leto Kinotripov svetovni jagodni izbor. Ker je bilo letos prijavljenih največ študentskih filmov, so tradicionalni Vzhodnoevropski in srednjeevropski panorami dodali še Panoramo evropskega študentskega filma. Predstavljajo tudi posebno sekcijo CEE Animation Talents 2020, ne bo pa umanjkal program AnimatekaPRO.

Skupno bo 17. izdaja Animateke ponudila 338 kratkih animiranih filmov in devet celovečercev, saj na spletni izdaji ne bodo prikazali celotnega programa. Retrospektivo Hrvaška na obisku bodo organizatorji namreč zaradi omejitev avtorskih pravic in omejitev medija filmskega traku prikazali prihodnje leto v Slovenski kinoteki, dva celovečerca pa kasneje v redni distribuciji. Tako se bo festival kljub spremembi decembrskega formata podaljšal tudi v fizični prostor.