Slovenija 28.11.2020 9:00

Dramina knjižnica za ranljive skupine s pesniškimi zbirkami slovenske moderne

Ljubljana, 28. novembra - Dramina knjižnica za ranljive skupine je nova programska platforma SNG Drame Ljubljana, v okviru katere nastajajo zvočni posnetki literarnih branj v interpretaciji dramskih igralk in igralcev. Predstavili bodo nove studijske posnetke štirih temeljnih pesniških zbirk slovenske moderne izpod peres Cankarja, Ketteja, Murna Aleksandrova in Župančiča.

"Primarni in v teh razmerah ključni namen nove platforme je olepšanje bivanja starejšim članom naše skupnosti in vsem ranljivim skupinam. V trenutnem času stiske je njihov vsakdan še posebno krhek in negotov, saj so obiski svojcev in prijateljev doma ali v domovih onemogočeni in s tem družabno življenje praktično ustavljeno," so zapisali v Drami.

Po njihovih navedbah lahko literarna branja, ki ji izbira in pripravlja gledališka lektorica Tatjana Stanič, berejo pa člani igralskega ansambla Drame, prinesejo umetniško doživetje vsem tistim, ki pogrešajo gledališče in umetnost. Z vzpostavitvijo Dramine knjižnice za ranljive skupine nastaja ob nedavno predstavljeni platformi Zvočne drame nova nujno potrebna povezava z občinstvom, "saj nas v teh negotovih časih tolaži in združuje tisto, kar v življenju največ pomeni - človeška bližina, ki jo lahko začutimo tudi skozi umetnost".

Uvodni programski sklop branj, ki bodo nastala v okviru nove platforme, je poezija predstavnikov slovenske moderne. Zainteresirani bodo lahko prisluhnili pesmim iz ponatisa štirih znamenitih pesniških zbirk: Poezije (1900) Dragotina Ketteja, Erotika (1899) Ivana Cankarja in Čaša opojnosti (1899) Otona Župančiča, na platformi pa so že dostopne Pesmi in romance (1903) Josipa Murna Aleksandrova. Zvočni posnetek pesmi iz zbirke Pesmi in romance je nastal v sodelovanju s Sašo Pavček, Zvonetom Hribarjem, Majo Končar in Petro Govc.

Od doma posnetih igralskih branj poezije in druge literature, ki so jih na družbenih omrežjih in na spletni strani Drame objavljali v pomladnem valu epidemije, se novi posnetki razlikujejo tako v celovitosti obravnave izbranih del kot tudi po tem, da bodo vsi nastali v snemalnem studiu SNG Drama Ljubljana. Snemalec in montažer je Jurij Alič, pri procesu snemanja ter urejanja posnetkov in pri organizaciji projekta pa sodeluje tudi gledališka pedagoginja Drame Špela Šinigoj.

Kot naslednjo programsko točko cikla umetniških branj poezije slovenske moderne bo Drama v prihajajočih tednih predstavila Kettejeve Poezije. Znamenite pesmi bodo interpretirali Nina Valič, Sabina Kogovšek, Bojan Emeršič in Nina Ivanišin.