Slovenija 27.11.2020 10:47

V Fotopubovem projektnem prostoru razstava Začasno. Do nadaljnjega.

Ljubljana, 27. novembra - V Fotopubovem projektnem prostoru je od danes na ogled razstava kreativnega centra Poligon z naslovom Začasno. Do nadaljnjega. Postavitev problematizira nedostopnost in začasnost bivanjskih in produkcijskih prostorov v mestu, sodelujoči ustvarjalci se tematike lotevajo z različnih perspektiv. Razstavo si je mogoče ogledati od zunaj.

Kot je zapisala kuratorka razstave Teja Kosi, so mladi ustvarjalci finančno najšibkejša generacija od osamosvojitve naprej, v mestu pa se njihov položaj spaja z arhitekturo neoliberalizma, kar jim posledično zapira vrata pred dostopnimi prostori, ki bi jim nudili ne le osnovo za kvalitetno ustvarjanje, temveč tudi za grajenje solidarnosti, občutka pripadnosti in varnosti.

Razstava pripoveduje o strategijah in povezovanjih, ki se dogajajo v prostorih, kot tudi takrat, ko ni več strehe nad glavo. Gre za refleksijo o tem, kako začasnost vpliva na ustvarjalne procese in mentalni prostor, ter poskus krepitve zavesti o pomenu ohranitve podpornih mrež in učinkov na nivoju lokalnih skupnosti kot tudi širše - navkljub prostorskemu manku. Aktiviranje bolj domiselnih, sodelovalnih in solidarnih scenarijev prihodnosti je, kot je zapisala kuratorka, še toliko pomembneje v luči trenutne začasnosti epidemije covida-19, ki bo do nadaljnjega ostala z nami.

Slikarka, ilustratorka in animatorka Janja Kosi se predstavlja z delom dom -a m, mest. ed., katerega poimenovanje je preneseno iz slovarskega zapisa. V njem izhaja iz načrtovanih novogradenj v Ljubljani. Ker so reklamne podobe načrtovanih novogradenj še nenaseljene, brez prebivalcev, bodo za večino, ki so jim nedosegljive, kot take tudi ostale. Ob izpraznjenem dom-u in odsotnosti človeka je tako predvsem moč čutiti pomanjkanje smisla, medtem ko kukanje skozi okna zbuja sanjarjenje.

Grafična oblikovalka, ilustratorka in fotografinja Maruša Račič je dokumentirala trenutno stanje na nepremičninskem trgu v prestolnici, ki mlade spravlja v krč in obup. Z modifikacijo prostora je tega predrugačila v duhu ponudbe oz. sob, ki se na spletu ponujajo v najem, in ga poimenovala Nepremično. Na poti do bivališča nas spremljajo nepremičninski oglasi, ki kažejo trenutno stanje nepremičninskega trga.

Umetnik, fotograf in oblikovalec Primož Zorko komentira izrinjanje kreativnosti zaradi kapitala in želje po dobičku. Osem metrov dolg reklamni balon zavzema večino vitrinskega prostora, najlepšega dela galerije, tako da razstavljene fotografije potiska ob rob in jih hkrati deformira. Vedno večji balon kapitalizma, elitizma in turistifikacije namreč duši in izriva umetnost in kulturo ter njune prostore, predvsem tiste uporniške in podtalne, ki se vztrajno upirajo logiki začasnosti.

Industrijska oblikovalka Nuša Jelenec ter arhitektka in unikatna oblikovalka Katarina Dekleva pa razstavljata pohištvo, sestavljeno iz polizdelkov, ki so na voljo v trgovini z gradbenim in tehničnim materialom. Vsi eksponati so zasnovani tako, da kupljeni artikli z minimalnimi posegi tvorijo nove izdelke. V duhu izpostavljene problematike stanovanjskih in produkcijskih prostorov za mlade (in ne več tako mlade) se pohištvo za interier pojavi zunaj, na ulici. Zaradi iste problematike je med in po razstavi naprodaj, je še zapisala kustosinja.

Razstava bo na ogled do 20. decembra.