Svet 28.11.2020 6:00

V Zagrebu se začenja 13. Subversive festival filmov in aktivizma

Zagreb, 28. novembra - Z dokumentarcem White Riot bodo danes v Zagrebu odprli 13. Subversive festival, ki tudi letos ima svoj filmski in forumski del. V tekmovalnem filmskem programu bodo v zagrebški kinih in na spletu predvajali 17 celovečercev. Panelov, ki bodo v celoti potekali na spletu, se bodo udeležili nekateri vodilni svetovni intelektualci.

Hrvaška, Zagreb. 13. Subversive Festival v Zagrebu. Na fotografiji kader iz dokumentarnega filma Irradiated. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
13. Subversive Festival v Zagrebu.
Na fotografiji kader iz dokumentarnega filma Irradiated.
Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb. 13. Subversive Festival v Zagrebu. Na fotografiji kader iz filma Space Dogs. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
13. Subversive Festival v Zagrebu.
Na fotografiji kader iz filma Space Dogs.
Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb. 13. Subversive Festival v Zagrebu. Na fotografiji kader iz filma Los Conductos. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
13. Subversive Festival v Zagrebu.
Na fotografiji kader iz filma Los Conductos.
Foto: Hina/STA

Letošnja festivalska tema je Kreativna nepokorščina, ki ima navdih v razmišljanjih francoskega pisatelja Alberta Camusa o odnosu umetnosti in upora v izrednem stanju. S posebno razstavo bodo obeležili tudi 60. obletnico Camusove smrti, so napovedali na spletni strani festivala. "Medtem ko se Evropa potaplja v zaprtih gospodarstvih ter uvajajo policijske ure in rdeče cone, zapirajo bare, restavracije in gledališča, se ljudje upravičeno sprašujejo, kakšne bodo družbene in ekonomske posledice vseh teh ukrepov in odločitev,", so pojasnili rdečo nit festivala, ki bo potekal do 15. decembra.

Igrane in dokumentarne filme, ki so po mnenju organizatorjev zaznamovali letošnje leto, bodo predvajali v zagrebški Kinoteki, a tudi na spletni strani volimdokumentarce.net. Filmi večinoma govorijo o družbeni nepravičnosti in spremembah, pravicah žensk in različnih manjšin, študentskih in delavskih gibanjih, kot tudi o dediščini kolonializma.

Otvoritveni film White Riot britanske režiserke Rubike Shah predstavlja boj aktivistov, predvsem s punkovske, ska in reggae glasbene scene v Angliji, proti krepitvi britanske skrajnje desnice konec 70. prejšnjega stoletja. Naslov filma je tudi naslov pesmi punk rock skupine The Clash, ki se je udeležila takratnih glasbenih festivalov Rock against rascism.

Za festivalsko nagrado bosta tekmovala tudi najboljši dokumentarec z letošnjega Berlinala, Irradiated kamboškega režiserja Rithyja Panha, ter nagrajenec žirije Sundance festivala, Epicenter avstrijskega režiserja Huberta Sauperja. V programu je tudi aktivistični dokumentarec Dobrodošli v Čečenijo ameriškega avtorja Davida Francea, ki je pripravil film o edinem koncentracijskem taborišču za LGBTQ skupnosti na svetu.

Med igranimi filmi so organizatorji posebej priporočili celovečerec Orfeja, ki sta ga ustvarila nemški režiser Alexander Kluge in filipinski filmski ustvarjalec Khavn de la Cruz. Na sporedu je tudi novi celovečerec južnokorejskega režiserja Hong Sang-sooja Ženska, ki je bežala. Film je v Berlinu dobil srebrnega medveda za režijo.

Ena od festivalskih atrakcij bo film Poslednji in prvi ljudje islandskega režiserja Johanna Johannssona, ki je za svojo znanstvenofantastični distopijo uporabil tudi črno-bele posnetke jugoslovanskih partizanskih spomenikov. Pozornost obiskovalcev naj bi pridobila tudi brazilski celovečerec Nevidno življenje Euridice Guismao režiserja Karima Ainouza ter kolumbijski film Lons conductos avtorja Camila Restrepoja.

Kot udeležence festivalskih forumov, ki bodo potekali na spletu, so napovedali številne svetovne avtorje in avtorice, kot so ekološki sociolog in profesor na Univerzi Oregon ter urednik časopisa Monthly Review John Bellamy Foster, profesorica digitalnih medijev in novinarstva na kanadski univerzi Wilfrid Laurier Susan J. Ferguson ter profesor političnih ved na britanski univerzi York David McNally. Med udeleženci bodo tudi znani francoski filozofi in pisatelji, kot so Eric Vuillard, Geoffroy de Lagasnerie in Marie-Jose Mondzain.

Pripravili so tudi alterekonomski forum, ki bo osredotočen na postpandemijski razvoj, kooperativnost in ustvarjalnost. Pričakujejo vodilna imena evropske levice, kot so Eric Toussaint, Omar Azaki in Anne-Sophie Bouvy, so še napovedali organizatorji.