Svet 29.11.2020 5:00

Britanski muzej bo beležil koronavirusne sanje Londončanov

London, 29. novembra - Muzej Londona je oznanil projekt Guardians of Sleep (Varuhi spanja), ki bo zbiral sanje Londončanov med pandemijo covida-19. Muzej bo s tem dokumentiral vpliv krize na življenja prebivalcev, ki se niso spremenila le podnevi, ampak tudi "v povezavi z našim spancem in sanjami", so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali pri muzeju.

Nizozemska, Haag. Covid-19. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nizozemska, Haag.
Covid-19.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Po napovedih bo projekt sanje zbiral v obliki ustnih zgodovinskih virov. Prav tako bo raziskoval, kakšen vpogled lahko sanje ponudijo v duševno zdravje in načine shajanja z zunanjimi stresi, še posebej v času krize.

Glede na anketo, ki sta jo junija izvedla Kraljevi kolidž v Londonu in podjetje Ipsos MORI, lahko globalna koronavirusna kriza vznemirja misli tako podnevi kot ponoči.

Muzej Londona začenja iniciativo v partnerstvu z Muzejem sanj, ki deluje v sklopu univerze Western v Kanadi.

Po besedah kustosinje muzeja Foteinije Aravani bo beleženje sanj dovoljevalo "dokumentacijo poglavitnih skupnih izkušenj pandemije", hkrati pa razširilo definicijo "muzejskega predmeta".

"Ko muzeji zbirajo sanje, to tradicionalno naredijo v obliki umetniških vtisov, denimo slik ali risb, na katere so vplivali dogodki. A to lahko pogosto loči sanje od sanjača," je dejala kustosinja in dodala: "Sanje bomo zbirali kot prvoosebne ustne zgodovinske vire z namenom, da zagotovimo bolj čustveno in osebno zgodbo tega časa za prihodnje generacije."

Ustanoviteljica Muzeja sanj Sharon Sliwinski je dejala, da želi raziskava z Muzejem Londona "zagotoviti bogat vir za nadaljnje razumevanje pomena življenja sanj kot mehanizma za spoprijemanje z družbenimi konflikti".

Projekt bodo izvedli februarja 2021. Javnost bodo povabili k deljenju koronavirusnih sanj z mednarodno skupino izkušenih strokovnjakov. Pogovori bodo trajali približno pol ure, nato pa jih bodo obravnavali, ali so primerni za izbiro, še navaja AFP.