Slovenija 29.11.2020 12:00

V središču Ajdovščine restavrirajo stensko poslikavo nekdanjega baročnega dvorca

Ajdovščina, 29. novembra - V okviru projekta prenove rimskega stolpa na grajskem vrtu v središču Ajdovščine so v okenski niši na steni nekdanjega baročnega Edlingovega dvorca odkrili stensko poslikavo. Ajdovska občina se je odločila za njeno restavriranje, po zaključenem delu pa bo na ogled vsem obiskovalcem osrednjega Lavričevega trga.

Ajdovščina. Rimski stolp številka osem na rimskem obzidju v Ajdovščini. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Rimski stolp številka osem na rimskem obzidju v Ajdovščini.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Ajdovščina. Rimski stolp številka osem na rimskem obzidju v Ajdovščini. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Rimski stolp številka osem na rimskem obzidju v Ajdovščini.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Mogočni Edlingov dvorec je bil zgrajen na vzhodni strani osrednjega Lavričevega trga v Ajdovščini, po mnenju strokovnjakov že v začetku 16. stoletja. Ena od notranjih sten dvorca pa je pravzaprav zunanja stran nekdanjega rimskega obzidja. Zato so poslikave našli med prenovo rimskega obzidja, ki pravkar poteka.

Ob čiščenju z bršljanom obraščenega zidu, ki zaključuje najbolj skrit kotiček Lavričevega trga, so gradbinci na zidu opazili sledi barvnih tonov. Ker je bila to nekoč notranja stena Edlingovega dvorca, so restavratorji zelo skrbno pristopili k raziskavi in območje najprej sondirali, nato pa začeli s čiščenjem, pri katerem so naleteli na poslikavo.

Odkrivanje poslikave je bilo zamudno in težavno, saj je za razliko od freske narisana na suh omet in je zato manj trdna. Konservatorji in restavratorji novogoriške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine so se na podlagi prvih sondiranj odločili, da bodo na steni prezentirali največ tri do štiri časovno različne faze nastanka stene.

V spodnjem delu bodo predstavili ostaline rimskega stolpa, ki bodo delno prikazane tudi v tlaku, poznosrednjeveško oz. zgodnjo novoveško zidavo preostalega dela spodnjega dela zidu, v zgornjem delu pa starejšo in mlajšo fazo baročnega dvorca z ohranjenimi dekorativnimi poslikavami, je za STA povedala restavratorka Marta Bensa.

Sama poslikava je sicer bolj dekorativnega značaja. "Oblikovanje figur angelov je anatomsko nerodno, podobno kot pri kamnitih putih na vrtu Lanthierijevega dvorca v Vipavi. Sorodne so poslikave sten v istem dvorcu. Verjetno gre za istega avtorja ali delavnico. Z umetnostnozgodovinskega vidika ne moremo govoriti o vrhunski umetnosti, vendar so za nas dragocene, ker je tovrstnih poslikav v naših razpadajočih dvorcih ohranjenih izredno malo," pa je povedala umetnostna zgodovinarka Alenka di Battista.

Prvi dvorec je v začetku 16. stoletja postavila plemiška družina Ellacher kot lastnica ajdovske posesti. O prvotni zasnovi dvorca nimajo podatkov. Do druge svetovne vojne je na tem mestu stala obsežna plemiška graščina z navznoter umaknjenim osrednjim delom in kriloma, ki so zapirala zunanje dvorišče, ločeno od trga z ograjo in kamnitim pilastrskim vhodom.

O podobi zadnjega dvorca pričajo ohranjene fotografije iz začetka 20. stoletja. Danes so od dvorca ostali le del severnega krila, ki ga v stiku z obzidjem zaseda novogradnja, del vzhodnega zida, kjer so našli poslikavo, in del vzhodnega krila za blagovnico Nanos, kjer ob njeni načrtovani prenovi pričakujejo nove najdbe. Ohranjen je tudi južni del osrednjega trakta, kjer je danes v pritličju skladišče nekdanje veleblagovnice Nanos.

Obnova stene je potekala sočasno s celovito obnovo rimskega stolpa osem in devet ter ohranjenih delov nekdanjega vzhodnega obzidja z arkadami, v okviru katere so dotrajano zidovje očistili, utrdili in fugirali s posebej pripravljenim vzorcem malte. Restavrirano steno bodo pokrili z nadstreškom, v okensko odprtino pa vgradili okno ter tako omogočili ogled poslikave.