Svet 1.12.2020 5:00

Umetniki v New Yorku brezplačno zavzeli izložbena okna zaprtih trgovin

New York, 1. decembra - Zaradi pandemije covida-19 so se letos zaprle številne trgovine in restavracije v New Yorku. Nekatere so kot ateljeje ali razstavišča s pomočjo neprofitne organizacije Chashama začeli uporabljati umetniki. V izložbah razstavljajo svoja dela in tako oživljajo sicer prazne nakupovalne ulice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA, New York. Ulice New Yorka med pandemijo. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Ulice New Yorka med pandemijo.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V New Yorku je letos zaradi pandemije vrata zaprlo več tisoč trgovin in restavracij. Organizacija Chashama, ki deluje že 25 let, posreduje pri lastnikih nepremičnin, da začasno omogočijo uporabo sicer praznih prostorom umetnikom.

"Včasih pravijo, da tragedija ponudi priložnost. To je torej priložnost," je dejal 70-letni umetnik, znan kot Sir Shadow, ki svoje prepoznavne enopotezne risbe ustvarja v nekdanji trgovini s pohištvom na Manhattnu. Do prostora je prišel s pomočjo Chashame, ki upravlja že s 150 studii, v roku enega leta pa jih namerava dodati še 100.

"Zagotovo je na voljo še veliko prostorov in veliko takšnjih, ki so nam jih ljudje trenutno pripravljeni odstopiti," je ustanoviteljica in umetniška direktorica organizacije Chashama Anita Durst povedala za AFP.

Umetniki prostor dobijo brezplačno v uporabo, poleg tega jim ostane ves zaslužek od prodanih del. Prodajni prostori v New Yorku so sicer izjemno dragi.

Sir Shadow meni, bo omenjena akcija pomeni promocijo za umetnike. "Ko se ljudje navadijo te prostore videvati zapolnjene, ko v tem prepoznajo prednosti in nekaj lepega, se je težko vrniti na stara pota," je povedal.

Dogovor, po katerem se umetniki izselijo iz prostora, ko se najde najemnik, pa je ugoden tudi za lastnike nepremičnin. "Prostor polepšamo, odpremo vrata posrednikom in v tem smislu pomagamo pri oddaji prostora," je dodala Anita Durst.

Po navedbah AFP podobna iniciativa, imenovana Art on the Ave NYC, poteka po Upper West Side na Manhattnu, kjer prazna izložbena okna Columbus Avenue krasijo dela lokalnih umetnikov. Poleg olj na platnu, akrilov in del v drugih slikarskih tehnikah razstavljajo tudi fotografije. Na razstavi, ki je na ogled do 31. januarja, sodeluje približno 40 umetnikov.

Ideja se je sicer junija porodila trem učiteljem, med njimi je lokalna prebivalka Barbara Anderson, ki je bila vse bolj potrta ob zaprtih trgovinah in z deskami prekritih izložbenih oknih. Pogled na umetnine v izložbenih oknih pa spremeni razpoloženje.