Slovenija 1.12.2020 7:56

Začenja se prvi festival Forum nove glasbe

Ljubljana, 1. decembra - Potem ko je po 20 letih zamrl festival sodobne glasbe Slowind, je društvo Uho pripravilo festival Forum nove glasbe, ki se bo s prvim koncertom začel danes. Po napovedih organizatorjev bo forum odslej skrbel za jesensko predstavljanje sodobne glasbe. Novi festival bo v prvi izdaji ponudil štiri koncerte v decembru in dva v aprilu.

Ekipo, ki stoji za festivalom, sestavljajo skladateljici Nina Šenk in Larisa Vrhunc, dirigent Steven Loy in muzikolog Gregor Pompe. V kratkem času so začrtali nove smernice, se povezali s partnerji, kot so društva SiBrass, Neofonia in Slowind, ter pridobili finančna sredstva za festivalsko izvedbo, so sporočili iz društva Uho.

Festival želi biti hkrati podaljšek in presežek snovanj zadnjih 20 let, zasledoval pa bo več ciljev. Med drugim bo slovenski javnosti predstavljal najnovejšo glasbo. Tako bodo po zagotovilih organizatorjev že letos na programu predvsem dela danes aktivnih in izstopajočih skladateljskih imen različnih estetskih in kompozicijskih usmeritev. S festivalom želijo vzpostaviti platformo za izstopajoče slovenske glasbenike, ki sicer delujejo razkropljeni po vsej Evropi v najvidnejših ansamblih za sodobno glasbo, da se predstavijo na domačih odrih.

Obenem bo festival omogočal izmenjavo izkušenj in znanj med izvajalci in skladatelji, glasbeniki in občinstvom ter širjenje znanja o sodobni glasbi prek delavnic in izobraževanj za skladatelje, muzikologe, izvajalce in širše zainteresirano občinstvo. V ta sklop sodijo tudi vsakokratni pogovori pred koncerti.

Na programu bodo skladbe, napisane zadnjih deset let, pa tudi temeljna dela, ki jih slovensko občinstvo še ne pozna, prek naročil pa bodo skrbeli tudi za nova dela. Letos so naročila zaupali Petri Strahovnik, Urški Pompe in Mauriciu Valdes san Emiteriu. Z izjemo dela Vinka Globokarja bodo vse skladbe letošnjega cikla izvedene prvič v Sloveniji. Med tujimi skladatelji pa organizatorji izpostavljajo svetovne klasike zadnjih treh desetletji, kot so Simon Steen-Andersen, Louis Andriessen, Fabien Levy in György Ligeti.

Festivali bodo vsebinsko osredotočeni na izbrano temo, vsako leto pa bodo izbrali novega kuratorja, zadolženega za programsko izbiro. Letos so kot kuratorja v goste povabili svetovno znanega češkega skladatelja Ondreja Adameka, predstavnika mlajše generacije, ki si je že pridobil status svetovne zvezde. "Izbrali smo ga, ker nas je zanimalo, ali je videti v današnjem globaliziranem svetu sodobna glasba v državah, ki so nekoč sodile izza železne zavese, drugače, samosvoje," so zapisali organizatorji.

Kot so še zapisali, je nocojšnji prvi koncert nastal v sodelovanju z glasbenim društvom Slowind, zato ga je mogoče razumeti kot predajo štafetne palice. Dostopen bo v digitalni obliki, v središču pa bo Petra Strahovnik z noviteto Bistvo (Essence). Nastopili bodo Pihalni kvintet Slowind ter ansambel Neofonia pod Loyjevim vodstvom.

Drugi, tretji in četrti koncert, 4., 7. in 10. decembra, bo prav tako mogoče slišati v digitalni obliki, za peti in šesti koncert, 8. in 9. aprila, pa se organizatorji nadejajo, da ju bodo lahko izvedli v Slovenski filharmoniji.