Svet 1.12.2020 9:31

Nagrado Goncourt prejel Herve Le Tellier za roman L'Anomalie

Pariz, 1. decembra - Letošnji dobitnik prestižne francoske literarne nagrade Goncourt je nekdanji novinar Herve Le Tellier. Nagrado je prejel za svoj osmi roman L'Anomalie, je v ponedeljek v Parizu sporočila žirija. Nagrado Renaudot, ki so jo prav tako podelili v ponedeljek, pa je prejela Marie-Helene Lafon za knjigo Histoire du fils.

Triinšestdesetletni Le Tellier je nagrado Goncourt prejel za roman o neverjetnem dogodku, ki na glavo postavi življenje potnikov na letu iz Pariza v New York, je vsebino romana povzela nemška tiskovna agencija dpa. Po pisanju agencije je L'Anomalie mešanica srhljivke, komedije in znanstvene fantastike.

Didier Decoin, predsednik žirije za nagrado Goncourt, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da ima roman "kinematografsko dimenzijo" ter izrazil upanje, da bo prirejen za filmsko platno.

Desetčlanska žirija se je sicer letos morala zaradi veljavnih omejitev za preprečevanje širjenja covida-19 odpovedati tradicionalnemu kosilu v restavraciji Drouant v središču Pariza. Razglasitev nagrajenca je zato potekala preko video povezave, člani žirije in nagrajenec so se oglašali s svojih domov.

Nagrado Goncourt podeljujejo od leta 1903. Dobitnik prejme simboličnih deset evrov, vendar se z nagrado močno poveča prodaja nagrajenega dela. Med dosedanjimi dobitniki nagrade so Marcel Proust, Simone de Beauvoir, Marguerite Duras in Michel Houellebecq.

Nagrada Renaudot pa velja za drugo najpomembnejšo francosko literarno nagrado. Uveljavljena sodobna francoska pisateljica Marie-Helene Lafon jo je prejela za knjigo Histoire du fils, v kateri pripoveduje o usodi otroka, rojenega neznanemu očetu, je o knjigi zapisala dpa.

Obe nagradi naj bi sicer podelili 10. novembra. Vendar je Akademija Goncourt na ta datum napovedano slovesnost s podelitvijo nagrade v znak protesta proti zaprtju knjigarn v sklopu omejitev za preprečevanje širjenja covida-19 odpovedala že konec oktobra.