Svet 2.12.2020 6:00

Nasprotniki želijo ustaviti vladne načrte o gradnji tunela pod Stonehengeom

London, 2. decembra - Skupina za reševanje svetovne dediščine Stonehengea nasprotuje gradnji cestnega predora pod to 4000 let staro svetovno znamenitostjo. Da bi ustavili vladne načrte za 3,2 kilometra dolg predor pod arheološkim spomenikom Stonehenge, so se odločili uporabiti pravna sredstva, poroča spletni portal The Guardian.

Velika Britanija, Wiltshire. Svetišče Stonehenge, predzgodovinski spomenik iz neolitika. Foto: Xinhua/STA

Velika Britanija, Wiltshire.
Svetišče Stonehenge, predzgodovinski spomenik iz neolitika.
Foto: Xinhua/STA

Velika Britanija, Wiltshire. Svetišče Stonehenge, predzgodovinski spomenik iz neolitika. Foto: Xinhua/STA

Velika Britanija, Wiltshire.
Svetišče Stonehenge, predzgodovinski spomenik iz neolitika.
Foto: Xinhua/STA

Po poročanju portala je britanski minister za promet Grant Shapps prejšnji mesec potrdil 1,7 milijarde funtov vreden projekt, v sklopu katerega bodo za dobrih 12 kilometrov podaljšali dvojno vozišče avtoceste A303 v Wiltshireu.

Skupina Save Stonehenge World Heritage Site (SSWHS) je najela odvetniško pisarno Leigh Day, da prouči zakonitost te odločitve. Ministra so tudi seznanili z možnostjo sprožitve pravnih postopkov ter ga pozvali, da poda svoje odgovore v roku desetih dni.

Minister za promet je sicer v začetku minulega meseca zavrnil poročilo petih inšpektorjev za prostorsko načrtovanje, ki so priporočali, naj se soglasje zadrži. Z izboljšavami cest želijo razširiti ozka grla na glavni prometnici proti jugozahodu Anglije.

Po pisanju The Guardiana vladna agencija Historic England in organizacija National Trust zagovarjata izgradnjo tunela, medtem ko zeleno usmerjene skupine in arheologi temu načrtu nasprotujejo.

Minister Shapps priznava, da bo tak razvoj sicer škodoval 4000 let staremu spomeniku, ki je vpisan na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine, a meni, da škoda ne bo tako velika in da jo javna korist odtehta.

Organizacija SSWHS je tudi že začela kampanjo zbiranja sredstev za plačilo pravnih stroškov. V pismu Shappsu je navedla, da je aktualni načrt v nasprotju z Unescovo konvencijo o svetovni dediščini.

Ministrstvo za promet po pisanju spletnega portala svojega odziva ni želelo podati. Kot so sporočili, so razloge za odobritev načrtovanega projekta pojasnili v dopisu, objavljenem minuli mesec.