Slovenija 2.12.2020 15:31

Na Goriškem napovedujejo preko 600 dogodkov ob pridobitvi naziva EPK 2025

Nova Gorica, 2. decembra - Novogoriška ekipa, ki je bila zadolžena za pripravo druge prijavne knjige v kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025, bo svoj program zagovarjala pred mednarodno komisijo 16. decembra. V prijavi napoveduje, da bodo samo v letu 2025 pripravili več kot 600 različnih kulturnih dogodkov ter preko 60 projektov z različnimi partnerji.

Nova Gorica. Mesto Nova Gorica iz zraka. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Nova Gorica.
Mesto Nova Gorica iz zraka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Skupno se bodo preko projektov povezovali z 251 partnerji, ki poleg Slovenije prihajajo še iz 34 drugih držav.

Med projekti jih bo nekaj z večjo umetniško vrednostjo, ki jih bodo pripravljali več časa. Tako so na današnji novinarski konferenci predstavili DESTINYation, ki je nova gledališka produkcija, posvečena usodi zadnjega francoskega kralja, ki je v Gorici umrl med epidemijo kolere.

Cantaquartieri je koncept, ki v poletnem času prinaša polno predvsem glasbenih dogodkov, oživljanje priljubljene goriške mestne tradicije na izviren in sodoben način. Projekt Borderless body je koncept edinstvene plesne predstave in dolgoročen raziskovalni in umetniški proces, posvečen odnosu med biologijo in tehnologijo oziroma telesu v elektronski, multimedijski prihodnosti.

S projektom Standing on Messerschmidt head(s) želijo predstaviti umetnost kiparja Franza Xaverja Messerschmidta skozi mednarodno instalacijo. Oživeti želijo Pohod za prijateljstvo ob povabilu k sodelovanju mest iz vsega sveta, ki jih deli državna meja. Poseben naj bi bil tudi festival Okusi ob meji za leto 2025 s širitvijo dogodka v postajo za vse mednarodne obiskovalce.

Posebej so izpostavili še projekta Soseska in Tovarna izkušenj. Prvi se bo ukvarjal s tem, kako razviti obe mestni središči in jima vdahniti novo življenje skozi kulturo in ob sodelovanju prebivalcev. Drugi pa prinaša nov model kulturnega turizma v tesnem sodelovanju z Zavodom za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina in Promoturismo Furlanije-Julijske krajine.

Podroben projekt bo novogoriška občina objavila po predstavitvi mednarodni žiriji, saj želijo, da bi si ga ogledali in prebrali vsi prebivalci Goriške. Še prej pa jih prosijo za sodelovanje v soboto, 12. decembra, ko si bo komisija preko spleta ogledala območje Goriške.

V prijavni knjigi je bilo potrebno odgovoriti na 43 vprašanj, ki jih je pripravila mednarodna žirija, kandidatke za EPK pa so morale na vprašanja odgovoriti na največ 100 straneh. "Vprašanja bi lahko strnili v šest poglavij, in sicer na prispevek k dolgoročni strategiji, kulturno in umetniško vsebina, evropsko razsežnost, doseg, upravljanje in zmožnost izvedbe," je na novinarski konferenci predstavila drugo prijavno knjigo umetniška vodja za pripravo projekta EPK GO! 2025 Neda Rusjan Bric.

"Pri pripravi na pisanje druge prijavne knjige smo se poglobili v komentarje, ki jih je žirija podala na prvo prijavno knjigo in predstavitev. Pomembno je bilo, da izboljšamo področja, ki niso bila jasno razložena oz. niso popolnoma prepričala žirije. V času karantene in v poletnih mesecih smo se poglobili v izboljšave, govorili z različnimi deležniki, razvijali in izvajali programe. Ustvarjali smo vsebino, ki smo jo kasneje prelili v besede, grafikone in številke," pa je povedala koordinatorka za pripravo prijave na novogoriški strani Vesna Humar.

Projekt EPK 2025 je samo za programski del vreden 23 milijonov evrov, od katerih jih bo deset prispevala slovenska vlada, pet milijonov bo ob pridobitvi naziva dodala novogoriška občina, 4,5 milijiona evrov Občina Gorica in dežela Furlanija-Julijska krajina, milijon in pol evrov bodo pridobili iz EU, dva milijona pa bodo dobili iz sponzorskih sredstev.

Vodja kandidature je povedala še, da bodo nekaj denarja potrebovali še za infrastrukturne projekte, med katerimi kot največjega napoveduje prenovo Trga Evropa na slovensko-italijanski meji oziroma med mestoma Nova Gorica in Gorica.