Svet 3.12.2020 5:00

Britansko Narodno gledališče s platformo za predvajanje dramskih del

London, 3. decembra - Britansko Narodno gledališče je vzpostavilo platformo pretočnih vsebin National Theatre at Home, ki bo gledališču pomagala do nujnih prihodkov. Cena posamezne predstave na platformi je med 6,9 in 9,2 evra, mesečna naročnina pa 11,5 evra. V predstavah, ki so trenutno na ogled, med drugim igrata Helen Mirren in Tom Hiddleston.

Platforma National Theatre at Home sledi uspehu, ko je gledališče ob četrtkih med poletjem na spletu predvajalo posnete predstave. Takrat brezplačno predvajanih predstav je bilo 16, privabile pa so 15 milijonov gledalcev iz 173 držav. Novonastala platforma ponuja nakup posamezne predstave, mesečno naročnino in letno naročnino, ki znaša 115 evrov, navaja britanski The Guardian.

Po besedah direktorja londonskega Narodnega gledališča Rufusa Norrisa je bila prvotna motivacija zadostiti očitno veliko povpraševanje. "Imeli smo izredne številke, ki so nakazovale 'apetit' za ta dela," je dejal.

Drugi razlog je bil finančne narave. "Neizmerno težek čas je za naše in vsa gledališča. Sprejeti smo morali nekaj zelo bolečih finančnih odločitev in če obstaja možnost, da ustrežemo občinstvu ter hkrati zagotovimo prihodke gledališču, je to primeren način," je dodal direktor, ki je bil sprva skeptičen do gledanja predstav na zaslonu oziroma ekranu.

Glavnino denarja, ki ga bodo dobili, bodo razdelili med partnerska gledališča in umetnike, ki so delo ustvarili. "Svobodni umetniki, na katerih ta industrija stoji, zelo trpijo v tem času, zato jim bo vsakršen prihodek izjemno pomemben," je še dejal Norris.

Na platformi sta dve vrsti predstav: produkcije iz iniciative National Theatre Live, ki so bile predvajane v drugih gledališčih, in izbor predstav iz arhiva Narodnega gledališča, ki prej nikoli niso bile prikazane na spletu.

Na voljo je sedem National Theatre Live naslovov: tragedija Fedra Jeana Baptista Racina, ki je bila leta 2009 prikazana kot prva v sklopu iniciative, Shakespearova tragedija Koriolan, v kateri je nastopil Hiddleston, in predstave Yerma Federica Garcie Lorce, Amadeus Petra Shafferja, Evripidova tragedija Medeja, Shakespearov Othello ter Češnjev vrt Antona Pavloviča Čehova.

Med naslovi iz arhiva sta Mosquitoes avtorice Lucy Kirkwood, v kateri igrata Olivia Colman in Olivia Williams, in Čehove Tri sestre, kjer se dogajanje pod vodstvom pesnika Inuaja Ellamsa preseli v Nigerijo v pozna 60. leta minulega stoletja.

Po navedbah The Guardiana bodo v sklopu projekta, ki ga podpira dobrodelna organizacija Bloomberg Philanthropies, mesečno dodajali nove naslove.