Slovenija 2.12.2020 15:35

Poziva za pomoč filmarjem Evropski komisiji in slovenski vladi

Ljubljana, 2. decembra - Filmarji že dlje časa opozarjajo na blokado slovenske filmske produkcije, o situaciji so poročali tudi evropskim institucijam, v torek pa je bila o zadevi obveščena še Evropska komisija. Za filmarje se je zavzel tudi nacionalni svet za kulturo, ki je na premiera Janeza Janšo naslovil pobudo za prednostno vladno obravnavo filmskih projektov.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Iz pisarne slovenske evroposlanke Tanje Fajon so sporočili, da je v torek nemška poslanka in nekdanja predsednica Odbora za kulturo v EP Petra Kammerevert na Evropsko komisijo naslovila obvestilo o skrb vzbujajoči situaciji v slovenski filmski industriji. Poslanka je po zapisu komisarki za kulturo Mariyi Gabriel in komisarju za notranji trg Thierryju Bretonu sporočila, da Janševa vlada "od začetka svojega nastopa blokira večji delež finančnih transferjev državnega proračuna, namenjenih Slovenskemu filmskemu centru (SFC)".

Kot je še povzeto v sporočilu za javnost, je Petra Kammerevert izrazila prošnjo, da slovenska vlada v stiku s komisarji, odgovornimi za evropski kulturni in ustvarjalni sektor, poišče rešitve za to nevzdržno situacijo, in opozorila, "da so takšni vladni ukrepi v nasprotju z evropskimi prizadevanji za podporo kulturnemu in ustvarjalnemu sektorju med pandemijo covida-19, evropskim demokratičnim vrednotam in ustvarjalni svobodi". Tanja Fajon pa je spomnila, da je bil doslej edini nasvet ministra za kulturo Vaska Simonitija filmskim ustvarjalcem, naj uporabijo pravne poti.

Na 48. izredni seji DZ 16. novembra je namreč Simoniti na vprašanje poslanca Luke Mesca o stanju slovenskega filma odgovoril, da na ministrstvu ne morejo napraviti več kot so že, in dodal: "Če je stvar pripeljala do tega absurdnega stanja, naj filmarji uberejo še kakšno drugo pot, sodno pot, da se bo ta zadrega pravzaprav premostila in jim šla v prid."

Z ministrstva so sicer zahtevke za financiranje več kot 30 zastalih filmskih projektov na generalni sekretariat vlade posredovali najprej konec avgusta, nato pa v začetku oktobra. In prav na vladi naj bi se zadeva ustavila. "Vlada je financiranje filmskih projektov potrdila nazadnje 21. aprila letos, od 12. maja do danes pa na potrditev na vladni seji čaka že 33 projektov," so zapisali v Društvu režiserjev in spomnili, da je bilo od 12. maja do danes že "113 vladnih sej, na katerih bi lahko obravnavali in potrdili programe".

Za slovenski film so se zavzeli tudi v nacionalnem svetu za kulturo (NSK). V ponedeljek so na predsednika vlade naslovili pobudo za prednostno vladno obravnavo filmskih projektov. V njem so spomnili, da je ministrstvo do danes SFC izplačalo le nekaj več kot 25 odstotkov sredstev, ki so mu v proračunu sicer na voljo v letu 2020. Zdaj filmska produkcija stoji, več kot 30 projektov, tudi koprodukcijskih, čaka na izplačila po veljavnih pogodbah, po nekaterih ocenah pa na izplačilo v Sloveniji čaka tudi približno 1400 filmskih ustvarjalcev, ki so svoje delo že opravili, so zapisali.

NSK Janšo in vlado naproša za čimprejšnjo, prednostno obravnavo filmskih projektov, kot je predlagal minister Simoniti, kar bi omogočilo črpanje sredstev še pred zaprtjem proračuna. "Na ta način bi vlada preprečila oz. pomembno ublažila ustvarjalno, eksistenčno in gospodarsko škodo pri številnih slovenskih filmskih projektih in ustvarjalcih kot tudi njihovih mednarodnih partnerjih. Vzpostavila bi možnosti, da se slovenski film v prihodnjem letu zopet postavi na noge," piše v pobudi NSK.