Svet 4.12.2020 5:00

Razstava Alan Ford teče častni krog v Beogradu

Beograd, 4. decembra - V beograjskem Muzeju Jugoslavije so na ogled postavili razstavo Alan Ford teče častni krog, piše na spletni strani postavitve. Razstava, ki je bila ob lanski 50-letnici kultnega stripovskega junaka na ogled v Narodni galeriji, vključuje 152 originalnih stripovskih tabel, nastalih med letoma 1969 in 1975, ko sta strip ustvarjala Bunker in Magnus.

Ljubljana. Strip Alan Ford. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Strip Alan Ford.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Malo je stripov ali sploh "tujerodnih kulturnih izdelkov", ki so se tako zavlekli v pore takratne skupne jugoslovanske države in tu, kljub političnim spremembam, še vztrajajo. Alan Ford je eden izmed njih. Strip je bralce osvojil s svojim črnim humorjem, družbeno satiro, ironijo in s svojim nadrealizmom. Ta strip ni politično korekten. Nihče ni varen pred njegovimi bodicami, piše na spletni strani Alan Ford, ki je nastala ob razstavi v Narodni galeriji.

Strip Alan Ford sta v obdobju 1969 do 1975 ustvarjala Italijana Luciano Secchi - Bunker in Roberto Raviola - Magnus. Razstava zajema le table iz njunega skupnega obdobja ustvarjanja stripa. Strip je že leta 1970 zaživel v Jugoslaviji v hrvaškem prevodu Nenada Brixya. V slovenskem prevodu Branka Gradišnika smo dobili strip leta 1993. Alan Ford ni le strip, je institucija. Njegov vpliv na popularno kulturo v bivši skupni državi je neizmerljiv.

Na razstavi v Ljubljani je bilo na ogled 162 originalnih tabel, medtem ko jih v Beogradu predstavljajo deset manj. Do sedaj je bila največja razstava originalov leta 2017 v Rimu, ko jih je bilo predstavljenih 30, je še navedeno na spletni strani Alan Ford.

S to največjo svetovno razstavo originalnih tabel stripa so želeli organizatorji iz zavoda Kultura in prosveta prikazati vkoreninjenost stripa Alan Ford v kulturni prostor nekdanje skupne države in dostojno, tudi s spremljevalnim katalogom, zaznamovati lansko 50. obletnico kultnega stripovskega junaka.

Razstava bo v Beogradu na ogled do konca januarja 2021.