Slovenija 3.12.2020 11:05

Velika Prešernova nagrajenca sta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič

Ljubljana, 3. decembra - Z ministrstva za kulturo so na današnjo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna sporočili, da Prešernovi nagradi v letu 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič, razglasili so tudi šesterico nagrajencev Prešernovega sklada. Nagrade bodo tradicionalno podelili na predvečer kulturnega praznika, 7. februarja.

Ljubljana. Pesnik in pisatelj Feri Lainšček. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik in pisatelj Feri Lainšček.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Arhitekt Marko Mušič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Arhitekt Marko Mušič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Lainšček bo Prešernovo nagrado prejel za delo na področju literature (romani, pesniške zbirke, kratka proza, dela za otroke in mladino, filmski scenariji, radijske igre). Kot piše v utemeljitvi, "Lainščkovi literarni dosežki s svojo visoko umetniško vrednostjo že skoraj 40 let pomembno bogatijo zakladnico slovenske kulture".

Mušič pa bo nagrajen za življenjsko delo na področju arhitekture, v katerem v slovenskem in širšem prostoru Balkana deluje že skoraj 60 let in v njem zaseda prav posebno mesto. V utemeljitvi med drugim piše, da je "izjemen risar in samosvoj arhitekturni potohodec ter humanist, prepoznaven v posebni, včasih kontroverzni drži, ki vztraja 'proti toku časa' in arhitekturnim trendom, še vedno lovi duha 'arhitekture za vse čase'".

Nagrado Prešernovega sklada pa bodo v letu 2021 prejeli pesnik Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih ter gledališki režiser Tomi Janežič za režije v slovenskih gledališčih v zadnjih treh letih.

Nagrajenci sklada so še Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Sandi (Aleksander) Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj in arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Tem Čatež, so z ministrstva za kulturo posredovali sklep Upravnega odbora Prešernovega sklada.

Številčnemu upravnemu odboru Prešernovega sklada predseduje slikar, likovni teoretik, doktor filozofije in izredni član SAZU Jožef Muhovič, podpredsednica pa je mezzosopranistka, koncertna in operna pevka Bernarda Fink Inzko.

Prešernova nagrada se lahko podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Nagrada Prešernovega sklada pa ustvarjalki oziroma ustvarjalcu za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

Avtorstvo proslave in slovesne podelitve Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada, načrtovane za 7. februar 2021, bo po odločitvi upravnega odbora v rokah mladega režiserja, scenarista in producenta Davida Sipoša in njegovega Studia Siposh, še piše v sporočilu za javnost.