Slovenija 3.12.2020 11:34

Praznovanje Tega veselega dneva kulture letos na spletu

Ljubljana, 3. decembra - Letošnje praznovanje rojstnega dne Franceta Prešerna, ki ga na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice pesnikovega rojstva leta 2000 obeležujemo pod imenom Ta veseli dan kulture, bo letos preseljeno v virtualno okolje. Kulturne ustanove, ki so minula leta pripravljale brezplačne prireditve, bodo danes nekaj svojih vsebin ponudile na spletu.

Ljubljana. Spomenik Franceta Prešerna. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Spomenik Franceta Prešerna.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Letošnji Ta veseli dan kulture bo tako danes zaživel na spletnih straneh in družbenih omrežjih posameznih sodelujočih kulturnih ustanov in na skupnem portalu https://www.zvkds.si/sl/elkd/elkd-prireditve, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Tako bo SNG Opera in balet Ljubljana ob 19.30 prek kanala YouTube premierno predvajala kratke utrinke oziroma glasbeno scenske miniature, člani Orkestra Slovenske filharmonije pa bodo spletne obiskovalce popeljali v svet komorne glasbe Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Ljubljanska Drama bo pol ure pozneje ponudila arhivski posnetek komedije Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree. Kot so spomnili, si je uspešnico po nemem filmu Ernsta Lubitscha ogledalo več kot 35.000 gledalcev. Premiera je bila marca 2010, uprizoritev pa je z repertoarja odšla s prezgodnjim slovesom igralca Jerneja Šugmana, ki mu bo tokratno predvajanje posvečeno.

Mestno gledališče ljubljansko bo ob 20. uri na Youtube kanalu predvajalo komično dramo avtorja in režiserja Nejca Gazvode Menjava straže. S predstavo se bodo poklonili prezgodaj preminulima igralcema Gašperju Tiču in Milanu Štefetu, ki sta v predstavi igrala skupaj. Lutkovno gledališče Ljubljana pa bo na svoji spletni strani objavilo lutkovno predstavo za najmlajše Zajčkova hišica Anje Štefan v režiji Martine Maurič Lazar.

Svoja virtualna vrata bo odprlo tudi SNG Maribor, ki bo na ogled ponudilo več predstav: Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik, Nevarna razmerja Choderlosa de Laclosa in Christopherja Hamptona v režiji Aleksandra Popovskega, Mojstra in Margareto Mihaila Bulgakova v režiji Janusza Kice in predstavo za otroke Janko in Metka Andreja Rozmana Roze v režiji Roberta Waltla.

Ljubitelji opere bodo lahko, kot so zapisali v SNG Maribor, uživali ob mojstrovini Umberta Giordana Andrea Chenier v režiji Sarah Schinasi in Simonu Boccanegri Giuseppeja Verdija v režiji Arnauda Bernarda. Iz baletne zakladnice pa bodo ponudili mojstrovino Edwarda Cluga Peer Gynt, balet Adolpha Adama Gusar v koreografiji Aivarsa Leimanisa in sodobno plesno kreacijo Cantata v koreografiji Mauro Bigonzetti.

Pri praznovanju Tega veselega dne kulture na spletu bodo sodelovali tudi številni muzeji in galerije po vsej Sloveniji. Narodna galerija vabi na ogled umetnin Pinakoteke Praškega gradu od doma, ponuja pa tudi bogat program za otroke. Različne spletne vsebine, kot so virtualni sprehodi po razstavah in t.i. muzej v copatih, bo ponudil tudi Narodni muzej Slovenije. Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova med drugim pripravljata mednarodno konferenco Ves svet kot naš svet.

Tehniški muzej Slovenije bo objavil na ogled kratek film o tiskarskem oddelku ter navodila za delavnico, ki so jo pripravili v okviru nove občasne razstave Tehnika za šport, Slovenski gledališki inštitut (Slogi) pa bo ponudil virtualen ogled stalne razstave Hoja za gledališčem - Od jezuitov do Cankarja, za različne starostne skupine pa so pripravili tudi raziskovalne gledališke liste. Več spletnih dogodkov pripravljajo tudi v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, v celjskem Muzeju novejše zgodovine pa več virtualnih razstav.

Državna sekretarka na ministrstvu Ignacija Fridl Jarc je ob današnjem dnevu v videoposnetku, objavljenem na spletni strani ministrstva, sporočila, da letošnji Ta veseli dan kulture nikakor ne bo mogel biti tako vesel kot pretekla leta zaradi epidemiološke situacije, s katero se soočamo.

"A to nikakor ne pomeni, da vam ta dan ne moremo ponuditi kulturnih vsebin. Zato vas vabimo, da obiščete spletne platforme in strani naših kulturnih ustvarjalk in ustvarjalcev, naših kulturnih inštitucij, in tako tudi sami kulturno podoživite ta Prešernov dan. S tem, ko boste ta dan izbrali kulturo, bomo skupaj na najboljši možni način povedali, da lahko kulturno premagamo bolezen, s katero se trenutno soočamo," je dejala.