Na hitro prelistano 5.12.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 5. decembra - Pri mariborski založbi Litera so izdali pesniško zbirko Tine Kozin z naslovom Nebo pod vodo, pri Beletrini pa roman madžarskega pisatelja Laszla Krasznahorkaija Svet gre naprej. Založba Miš je izdala slikanico Ivana Mitrevskega Kdo se boji zobozdravnikov.

Ljubljana. Slikanica Ivana Mitrevskega z naslovom Kdo se boji zobozdravnikov? Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Ivana Mitrevskega z naslovom Kdo se boji zobozdravnikov?
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka zgodb madžarskega pisatelja Laszla Krasznahorkaija z naslovom Svet gre naprej. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka zgodb madžarskega pisatelja Laszla Krasznahorkaija z naslovom Svet gre naprej.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Tine Kozin z naslovom Nebo po dvodo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Tine Kozin z naslovom Nebo po dvodo.
Foto: STA

NEBO POD VODO - PESMI O POSLAVLJANJU IZPOD PERESA TINE KOZIN

Nebo pod vodo je zbirka o minevanju in poslavljanju. "Vsem znana intimna usoda, spisana na pretanjen in življenjski način, kakor da bi nas pesnica povabila v prostor, v katerem se odvija njena zgodba. A iz verza v verz nam postaja bolj in bolj jasno, da je nebo pod vodo še mnogo več kot zgolj to, tako nam uspe med besedami razbrati tudi vprašanja o spominu, družbi, ekologiji, živalih...," so zapisali v založbi.

Tina Kozin (1975) je urednica, radijska ustvarjalka in pesnica. Zaposlena je v uredništvu za kulturo Radia Slovenija. Za svoje kritiško delo je leta 2007 prejela Stritarjevo nagrado za najboljšega mladega kritika. Leta 2010 je izšel njen pesniški prvenec poezije Mož s petimi podplati. Leta 2014 je izšla zbirka Šumenja. Od leta 2009 svojo poezijo objavlja tudi v Literaturi, Sodobnosti, Zvonu in Dialogih.

SVET GRE NAPREJ - VELIČASTNA ZBIRKA ZGODB MADŽARSKEGA MOJSTRA APOKALIPSE

Madžarski pisatelj Krasznahorkai se slovenskemu bralcu v prevodu Marjance Mihelič predstavlja s svojo najnovejšo zbirko kratke proze Svet gre naprej, ki je bila nominirana za mednarodnega man bookerja. Filozofsko navdahnjena zbirka se ukvarja z liki, ki so na različne načine potisnjeni do roba sveta. Zgodbe se pnejo v dolgih stavkih, ki so za avtorja značilni in so ga skozi opus že uveljavili kot kultno literarno figuro, nenavadna knjiga pa izrisuje nedoumljivo zapletenost sveta, ki jo lahko, kot so zapisali pri založbi, malo razgrnemo le skozi pripoved.

Laszlo Krasznahorkai (1954) se vse življenje preživlja kot svobodni pisatelj. Že njegov prvenec Satanov tango je doživel velik uspeh in ga postavil v ospredje sodobne madžarske književnosti. V svojih romanih prikazuje bedo apokaliptičnih vizij, manipulacijo samooklicanih vodij, razgalja nadutost oblastnikov, brezizhodnost, izgubljenost in krhkost človeka v zapletenem, njemu nedoumljivem svetu. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim nagrado Lajosa Kossutha, najpomembnejšo madžarsko državno nagrado za književnost, in nemško nagrado za književnost Brücke-Berlin. V zadnjih nekaj letih je bil trikrat nominiran za Nobelovo nagrado za književnost. Je tudi dobitnik velike nagrade vilenica in ameriške nagrade za književnost, in sicer za življenjski prispevek k svetovni književnosti. Leta 2015 je kot prvi Madžar prejel prestižno Bookerjevo nagrado.

KDO SE BOJI ZOBOZDRAVNIKOV? - SLIKANICA NA VEČNO OTROŠKO TEMO

"Zobozdravniki so grozni. To je dejstvo. Ali pač ne?," so zapisali v založbi, kjer razmišljajo, da bo mladega bralca zabavna avtorska slikanica Ivana Mitrevskega, v kateri nastopajo Barbara, veliko živali in še več zob, prepričala o nasprotnem. Glavna junakinja je Barbara, ki ne mara zobozdravnika. Avtor ji med drugim predoči, kako težko mora biti pri zobozdravniku šele krokodilu, ki mora na zobozdravniškem pregledu vztrajati kar dve uri.