Slovenija 4.12.2020 10:20

Na Intimnem odru premiera avtorskega projekta Mateja Recerja in Gregorja Zorca

Maribor, 4. decembra - Na mariborskem Intimnem odru bodo danes premierno izvedli avtorski projekt Mateja Recerja in Gregorja Zorca Kako smo prišli do sem? Dogodek bo potekal brez občinstva in ob upoštevanju vseh ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Matej Recer in Gregor Zorc se v avtorskem projektu, ki je nastal v produkciji Momenta in ljubljanskega Gledališča Glej, sprašujeta, koliko smrti je potrebnih, da lahko živimo. "Dva izjemna pripovedovalca zgodb nas igrivo potisneta v vrtinec različnih časovnih obdobij, osebnih zgodovin, zgodb svojih staršev, znancev in neznancev," sporočajo iz Momenta in Gledališča Glej

"Sodobna barda nas brezkompromisno soočata s kulturnimi razlikami, drugačnimi časi, a istimi prostori. S prevračanjem družbenih kontekstov preko individualnih zgodb gradita vpogled v bistvo človeškosti. Avtorja tako bolj kot o sebi govorita o nas," so dodali.

Projekt je druga premiera v trenutni gledališki sezoni Intimnega odra, na nocojšnji premieri pa bosta poleg igralske zasedbe prisotna le še dva gledališka kritika. Za njeno izvedbo kljub prepovedi javnih prireditev zaradi epidemije novega koronavirusa so se po besedah predsednika društva Moment Zorana Petroviča odločili, ker želijo delati naprej, istočasno pa so zavezani ministrstvu za kulturo in Mestni občini Maribor. "Zdaj tudi imamo možnost, da projekt zaključimo, saj nam je delati za enkrat še dovoljeno," je pojasnil za STA.

Številni gledališki ustvarjalci se v trenutnih razmerah odločajo za spletne prenose, do katerih pa so v Momentu zelo zadržani. "Spletni prenosi niso uprizoritve, to ni gledališče, kakršno naj bi bilo, temveč njegov posnetek. S takšnimi koraki delamo prej škodo kot pa korist uprizoritveni umetnosti," meni Petrovič.

Tako bodo zaenkrat izvedli premiero brez občinstva, takoj ko bo mogoče, pa bodo avtorski projekt predstavili tudi širši javnosti. "Če bomo z vsem vsi čakali do sprostitve ukrepov, ne bomo mogli izpeljati vsega, kar smo si zadali. Enostavno bo takrat preveč vsega," je še dodal

Na Intimnem odru so septembra, prav tako v koprodukciji z Gledališčem Glej, izvedli že premiero projekta Potential States Eve Nine Lampič in Beliban zu Stolberg, ki je plod dveletnega čezmejnega sodelovanja, financiranega s strani Fundacije Robert Bosch. V okviru Festivala Borštnikovo srečanje pa je na tem odru nastala uprizoritev Kvartet, ki so jo pripravljali študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).