Svet 5.12.2020 6:00

Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca na dveh mednarodnih festivalih

Los Angeles/Cottbus, 5. decembra - Celovečerni igrani film Jaz sem Frenk režiserja in scenarista Metoda Pevca bo v tem mesecu prikazan na 33. mednarodnem festivalu AFI European Union Showcase v ZDA ter na 30. filmskem festivalu v nemškem Cottbusu. Oba festivala letos beležita virtualni izdaji.

Ljubljana. Režiser Metod Pevec. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Metod Pevec.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Letošnji festival AFI European Union Showcase od 2. do 20. decembra poteka na daljavo in nadaljuje tradicijo prikazovanja najboljšega iz evropske kinematografije. Filmi bodo na ogled v Marylandu, Virginiji in Washingtonu, številni tudi po vsej ZDA, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Na festivalu bodo prikazali osem letošnjih evropskih kandidatov za nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni film, med njimi Sadeže pozabe grškega režiserja Christosa Nikouja, ki je grško-poljsko-slovenska koprodukcija. Film je bil premierno prikazan na letošnjem beneškem filmskem festivalu, na 23. Festivalu slovenskega filma je prejel vesni za najboljši zvok in manjšinsko koprodukcijo, poleg tega je zmagovalec letošnjega 31. mednarodnega ljubljanskega filmskega festivala - Liffe. Slovenski kandidat za nominacijo za oskarja, Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča, pa je bil prikazan na lanski izdaji festivala.

Za Pevčev film bo AFI European Union Showcase drugi ameriški festival, premierno pa je bil prikazan marca v tekmovalnem programu filmskega festivala Cinequest. Tokrat si ga bo ameriško občinstvo lahko ogledalo od 15. do 20. decembra.

Filmski festival v Cottbusu bo potekal od 8. do 31. decembra, Pevčev film pa se je uvrstil v sekcijo Spectrum.

Jaz sem Frenk je tranzicijska zgodba o najdenih milijonih in politični ideologiji, ki razdvajajo tudi najtesnejše družinske vezi. Spremlja Frenka, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije. Frenk, ki ostaja zvest svojim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine, so vsebino filma povzeli pri SFC.

V vlogi Frenka je zaigral Janez Škof, v vlogi njegovega brata Valter Dragan. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Pevec je za film na letošnjem 67. festivalu v Pulju v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij prejel zlato areno za režijo.

V sekciji Spectrum bodo prikazali tudi bosanskega kandidata nominacijo za oskarja Quo Vadis Aida? režiserke Jasmile Žbanić, ki je bil premierno predstavljen na festivalu v Benetkah.

V tekmovalni program festivala v Cottbusu pa je uvrščena slovenska manjšinska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića. Film je na letošnjem beneškem festivalu, kjer je doživel svetovno premiero, prejel nagrado za najboljši evropski film v sekciji Dnevi avtorjev ter nagrado za najboljši igrani film na filmskem festivalu v Zagrebu.

V sekciji, ki prikazuje drugo svetovno vojno od blizu, si bo občinstvo lahko ogledalo Dolinu miru režiserja Franceta Štiglica. V sekcijo fokus Češka pa je vključen celovečerni igrani film Modelar češkega scenarista in režiserja Petra Zelenke, ki je češko-slovaško-slovenska koprodukcija, so še sporočili s SFC.