Svet 5.12.2020 5:00

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov tokrat z virtualnim aplavzom

Dunaj, 5. decembra - V Avstriji so zaradi slabih epidemioloških razmer do 7. januarja prepovedali vse koncerte z občinstvom. Kljub temu ljubitelji klasične glasbe ne bodo ostali brez tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov. Ti bodo sicer igrali pred praznim avditorijem, gledalci jih bodo preko malih zaslonov lahko nagradili z virtualnim aplavzom.

Avstrija, Dunaj. Tradicionalni novoletni koncert Dunajskih filharmonikov v zlati dvorani Musikvereina. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Avstrija, Dunaj.
Tradicionalni novoletni koncert Dunajskih filharmonikov v zlati dvorani Musikvereina.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Organizatorji svetovno znanega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov so sprva nameravali vse obiskovalce pred vstopom v dvorano s hitrimi testi testirati na koronavirus. Ker pa se epidemiološka situacija v državi slabša, so avstrijske oblasti do 7. januarja prepovedale vse koncerte z občinstvom.

Dunajski filharmoniki bodo zato tokratni novoletni koncert izvedli pred praznim avditorijem, da pa bodo k vzdušju lahko prispevali tudi gledalci, je graško podjetje izdelalo platformo Mynewyearsconcert.com, s pomočjo katere bodo registrirani uporabniki lahko virtualno zaploskali glasbenikom.

Aplavz se bo v živo predvajal preko 20 zvočnikov v koncertni dvorani. Gledalci bodo lahko poslali tudi svojo fotografijo ob ploskanju, izbor najboljših fotografij pa bodo na televiziji predvajali med aplavzi po obeh delih koncerta, so sporočili s Predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Novoletni koncert, ki bo v dvorani Musikverein na Dunaju potekal 1. januarja od 11.15 dalje, bo tokrat že šestič vodil italijanski dirigent Riccardo Muti. Večji del programa bo namenjen skladbam dinastije Strauss, rdeča nit pa bo upanje.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu. Kot vsako leto bodo koncert predvajali v 90 državah po vsem svetu, po televiziji pa ga običajno spremlja več kot 50 milijonov gledalcev, še piše v sporočilu za javnost.