Svet 6.12.2020 6:00

Londonska dvorana Royal Albert Hall bo praznovala 150 let delovanja

London, 6. decembra - V znameniti londonski dvorani Royal Albert Hall bodo v letu 2021 pripravili bogat program, ki bo pospremil 150-letnico delovanja dvorane. V četrtek so naznanili, da bodo po letošnjem koronavirusnem zaprtju, ki je le drugo v celotni zgodovini obratovanja dvorane, že ta mesec sledile nove uprizoritve z znanimi obrazi.

Velika Britanija, London. Znamenita londonska dvorana Royal Albert Hall praznuje 150-letnico delovanja. Foto: dpa/STA

Velika Britanija, London.
Znamenita londonska dvorana Royal Albert Hall praznuje 150-letnico delovanja.
Foto: dpa/STA

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je drugo zaprtje skoraj 150 let delujoče londonske dvorane postalo simbol vpliva pandemije covida-19 in posledic virusa na koncertno glasbo in zabavne prireditve. Prvič je dvorana Royal Albert Hall vrata zaprla med drugo svetovno vojno.

V prihajajočem obletnem letu bodo prikazali nove adaptacije in uprizoritve, v katerih bodo nastopili Nile Rodgers, Patti Smith, Beach Boys in drugi umetniki.

Generalni direktor Royal Albert Hall Craig Hassall je dejal, da si želijo v dvorani izvesti veliko praznovanje, čeprav so posledice pandemije pretresljive. "Od odprtja je bilo to izredno prizorišče priča in osrednji del velikih kulturnih in družbenih sprememb," je poudaril.

Britansko glasbeno industrijo, ki je vredna 6,5 milijard evrov, so koronavirusne omejitve močno prizadele. Glede na novembrsko poročilo organizacije Music UK so koncertna prizorišča letos utrpela 85-odstotni padec prihodkov, kar je posredno vplivalo na celotno industrijo.

Londonska dvorana Royal Albert Hall, ki jo je leta 1871 za moža Alberta odprla kraljica Viktorija, je med pandemijo izgubila skoraj 30 milijonov evrov prihodkov, povrnila pa je tudi več kot 8,3 milijona evrov od prodanih vstopnic.

Po naznanitvi lajšanja koronavirusnih omejitev po celotni Angliji je dvorana napovedala, da bodo ta mesec ponovno začeli sprejemati obiskovalce ob upoštevanju ukrepov omejevanja socialnih stikov.

Med dogodki v prazničnem času napovedujejo nastop zbora Royal Choral Society, ki bo zapel oratorij Mesija Georga Friedricha Handla. Obletnica odprtja, ki bo 29. marca prihodnje leto, bo po navedbah AFP prikazala "multimedijski spektakel", ki ga bo ustvaril David Arnold, znan kot skladatelj glasbe v petih filmih iz franšize James Bond in TV seriji Sherlock.