Slovenija 7.12.2020 8:00

Začenja se festival Prepišno uredništvo na temo esejistike

Ljubljana, 7. decembra - V organizaciji LUD Literatura se bo danes začel osmi festival bralne kulture Prepišno uredništvo. Festival, ki bo potekal v virtualnem okolju do petka, so naslovili Prepišna Literatura: Brez bližnjic. Posvečen bo esejistiki, saj se smisla ne da poiskati prek bližnjic, ampak le s tehtno refleksijo, značilno za esejistiko, so zapisali organizatorji.

Ljubljana. Računalnik, internet. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Računalnik, internet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival Prepišno uredništvo, ki ga tradicionalno prirejajo spomladi, se s svojo osmo edicijo izjemoma seli v zimski čas, so zapisali v založbi LUD Literatura. Kot so poudarili, se kot založba že dolga leta posvečajo izdajanju tuje in domače esejistike, saj želijo odpreti čim več prostora za povezavo med bralcem in esejistom.

V literarnem svetu je "esejistika pogosto odrinjena na rob, zato jo postavljamo v samo središče, saj se ruva z velikimi temami, neumorno grize v kisla jabolka in skozi goščave besed zasleduje tisto usodno končno misel. Zaradi vseh nevarnosti, v katerih se znajdejo in za katere pogosto niso prepoznani, so esejisti in esejistike nekakšne ogrožene živali, saj lahko svoje bisere zaupajo le predanim in zavzetim bralcem", so zapisali organizatorji festivala.

Na festivalskih spletnih dogodkih bodo tako spregovorili o tej pogosto zapostavljeni literarni zvrsti. H kratkim predavanjem so povabili osem esejistov, pokazali pa bodo tudi, kako lahko esej zaživi v pripovedovani obliki. Poleg literarnega bodo na prepih postavili tudi filmski esej. Program soustvarjajo različni profili esejistov, od uveljavljenih in nagrajevanih do mlajših, ki se na tem polju še vzpostavljajo.

Festival bo danes ob 17. uri v sklopu Nakratki 1 - kratka predavanja o esejistiki - uvedlo predavanje Muanisa Sinanovića in Roberta Kureta, sklenil pa se bo v petek, ko bodo na sporedu Pripovedovane Stopinje s Katarino Nahtigal in Mašo Budič.

Vsi dogodki festivala, ki so del projekta Bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS, bodo na voljo tudi za kasnejše oglede, so še sporočili organizatorji.