Slovenija 7.12.2020 11:00

S filmom Babica gre na jug začetek Filmskih večerov od blizu na daljavo

Ljubljana, 7. decembra - V okviru projekta Društva slovenskih režiserjev Filmski večer od blizu na daljavo bodo drevi na RTV portalu predvajali film Babica gre na jug skupaj s sprotnimi komentarji režiserja in scenarista Vincija Vogue Anžlovarja. To bo prvi v nizu dogodkov projekta, ki je namenjen promociji slovenskega filma, zaradi epidemioloških razmer, na spletu.

Videm-Dobrepolje. Šola na daljavo, delo na daljavo. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Videm-Dobrepolje.
Šola na daljavo, delo na daljavo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prek portala bodo predvajali izbrane celovečerne filme iz bogate zakladnice slovenske filmske produkcije, filmi pa bodo pospremljeni s sprotnim komentiranjem vsakokratnega režiserja in moderatorja. Uporabniki bodo lahko režiserju v živo zastavljali vprašanja, tako da jih bodo zapisali v komentar na dnu spletnega članka, so sporočili iz RTV Slovenija, ki se s projektom pridružuje programskemu ciklu Društva slovenskih režiserjev, ki letos praznuje 15-letnico delovanja.

Drevi si bo mogoče ogledati film o gospe Sari, babici, ki pri svojih 87. letih zbeži iz doma za ostarele, o zasanjanem glasbeniku Davidu, ki pobegne pred nepopustljivim stanodajalcem, ter o Lauri, ki zapusti svoj bend. "Neregistrirani stari mercedes in cesta, ki pelje na jug, na prostost, v novo življenje. Na tej poti se naplete cela vrsta zgodb in humornih situacij, pa tudi pristnih in toplih človeških vezi. Glavni junak končno sreča babico, saj je v življenju ni imel nikoli. In babica se še nikoli ni imela tako lepo kot te dni. In nadaljujejo pot na jug," so vsebino filma povzeli v Bazi slovenskih filmov.

Glavno in naslovno vlogo je odigrala danes pokojna Majolka Šuklje. V vlogi mladega glasbenika je nastopil Bojan Emeršič, v vlogi Laure pa Nataša Matjašec Rošker. V filmu se pojavijo tudi drugi znani obrazi, kot so Gojmir Lešnjak - Gojc, Andrej Rozman - Roza, Alojz Svete in Marko Derganc.

O nastajanju filma, ustvarjalcih ter vsem o filmu se bosta v živo pogovarjala scenarist, režiser in producent filma Vinci V. Anžlovar ter režiser Boris Petkovič, so še sporočili iz RTV Slovenija.