Svet 8.12.2020 5:00

Sirska fotografinja ustvarja digitalni arhiv stavb v Damasku

Damask, 8. decembra - Fotografinja Rania Kataf fotografira stavbe v vojni poškodovanega glavnega mesta Sirije. Za zanamce v objektiv svojega fotoaparata lovi različne kote in špranje stavb starega Damaska. Ta slovi po elegantnih, več stoletij starih hišah, ki so običajno dvonadstropne in organizirane okrog kvadratnega dvorišča s kamnito fontano.

Sirija, Damask. Napad na Damask. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Sirija, Damask.
Napad na Damask.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Stavbe v starem delu mesta med številnimi sobami vključujejo poletno in zimsko sobo za goste, ki imata obe pogled na notranje dvorišče.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je Rania Kataf digitalni arhiv stavb starega Damaska začela ustvarjati, ko je videla, kako ranljive so v času vojne. Med vojno v Siriji so bili sicer poškodovani ali uničeni številni arhitekturni dragulji po državi.

"Navdihnili so me evropski fotografi, ki so poskušali dokumentirati stavbe v njihovih mestih med drugo svetovno vojno, da bi jih pozneje lahko obnovili," je povedala 35-letna fotografinja.

Kot piše AFP, je bilo sicer prestolnici med skoraj 10-letno vojno v Siriji v veliki meri prizaneseno, vendar je več ljudi zapustilo svoje tradicionalne hiše ali pa so bile stavbe poškodovane tekom konflikta. V nekatere so se naselile brezdomne družine.

Leta 2016 je Rania Kataf ustvarila Facebook skupino Ljudje Damaska (Humans of Damascus), kamor je več kot 22.000 Sircev iz prestolnice poslalo fotografije svojih domov. "Da nekaj dokumentiraš, ni treba biti strokovnjak," je dejala fotografinja.

Njene fotografije že pridejo prav pri obnovitvenih delih. Z njimi si denimo pomagajo pri obnovi hiše Beit al-Quwatli, ki je nekoč pripadala družini prvega predsednika neodvisne Sirije Shukrija al-Quwatlija. Del stavbe se je zrušil leta 2016 po raketnem napadu, po celoviti obnovi bo v poslopju mesto našla kulturna ustanova.

Leta 2013 je Unesco vseh šest sirskih lokacij, vpisanih na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine, med njimi so tudi stari del Damaska in Alepa ter ruševine starodavne Palmire, uvrstil na seznam ogrožene dediščine.

Uporniki so Damask raketirali v prvih letih vojne, po letu 2018 so konflikti v mestu redki. Projekt Ljudje Damaska se klub temu nadaljuje, fotografije na Facebook strani pa so po potrebi na voljo raziskovalcem.

Kot je za AFP še povedala Rania Kataf, nekaterim stavbam še vedno grozi izguba identitete zaradi finančnih interesov ali pa so zanemarjene in pozabljene po izselitvi lastnikov.